Zdravi recepti s krompirjem so vsekakor recepti, ki jim je potrebno posvetiti nekaj pozornosti. Krompir je dobil malce slab sloves, češ da redi!
Zaradi strahu pred odvečnimi kilogrami smo se mu že velikokrat odpovedali! Kako krivično do tega izrednega gomolja, ki je nahranil že mnoge generacije pred nami.
Kazalo
Krompir so konec osemnajstega stoletja imenovali kruh ubogih, saj je množice ljudi reševal velike lakote.
V Sloveniji smo krompir spoznali okoli leta 1740, sprva je bil namenjen za krmljenje živine. Šele ob hudi lakoti so spoznali, da je dovolj dober tudi za prehrano ljudi. Leta 1767 je Marija Terezija izdala ukaz o obveznem sajenju krompirja.
Krompir simbolizira dobroto in naklonjenost in ima tudi svoj rojstni dan. Rojstni dan krompirja praznujemo 13 junija! Krompir kot sam, nikakor ne redi! Za nabiranje kilogramov so odgovorne razne omake in priloge, ki jih pojemo zraven krompirja.
Ste že poskusili krompir, ki ga samo narežete na oblice in skuhate? Malo soli, ali pa tudi ne…to pa že ne redi!
Krompir vsebuje vse esencialne aminokisline, ki so nujno potrebne za zdravo delovanje našega organizma. Esencialnih aminokislin naše telo ne proizvaja samo, zato jih moramo vnašati s hrano. Če bo naš obrok vseboval vsaj 150 g krompirja, bomo dobili dovolj aminokislin za cel dan! Seveda vsebuje krompir tudi ogljikove hidrate, ki so prav tako na slabem glasu, a tudi ogljikove hidrate potrebujemo za normalno delovanje.
V krompirju je okoli 15% ogljikovih hidratov, 2% najdemo beljakovin in 2,5% vlaknin. Krompir je prav gotovo zdrava in super poceni izbira za pripravo zdravega in okusnega obroka!
S krompirjem bomo dobili tudi vitamine in minerale! Kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, niacin in cink. Pestra izbira mineralov, a v krompirju bolj presenetijo vitamini! Bi namesto limone izbrali krompir? V krompirju je namreč veliko vitamina C, ki ga tako pogosto iščemo v raznih agrumih in hrani, ki k nam pripotuje od daleč, daleč!
Vendar pozor! Vitamin C in vitamini skupine B, se skrivajo tik pod lupino, zato ga občasno skuhajmo neolupljenega in ga tako tudi pojejmo! Preproste jedi iz krompirja so bile pogosto na mizi naših prednikov in nikakršnega razloga ni, da ne bi bile tudi na naših.
Krompirjeva dieta je primerna tudi za hujšanje, kuhan krompir pa je primeren za znižanje holesterola na naraven način.
Zelenjavni krompir je preprosta in nizkokalorična jed, kjer lahko uporabite zelenjavo in zelišča z vrta. Za pripravo jedi potrebujemo 40 minut. 400 g krompirja olupimo, narežemo na večje kose in ga počasi kuhamo v rahlo slanem kropu.
Pripravimo 600 gramov različne zelenjave, s krompirjem se lepo ujemajo listi cvetače, ohrovt ali por. Zelenjavo očistimo, narežemo in jo dodamo krompirju.
Dodamo sol po okusu, česen in poper, ter krompir z zelenjavo kuhamo do mehkega. Nato vodo odlijemo, krompir in zelenjavo pa zmečkamo. Jed lahko po želji začinimo in zabelimo, lahko pa jo samo rahlo popramo in posujemo s svežim drobnjakom, ki ga na drobno narežemo.
600 g krompirja olupimo in narežemo na večje kose in ga skuhamo v slanem kropu. Ko je krompir mehak, ga odcedimo, pretlačimo in primešamo 2 dcl mleka in po želji malo masla. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo sveže nariban hren, ki ga lahko nadomestite tudi z delikatesnim hrenom.
Za pripravo krompirjevega pireja s hrenom boste potrebovali 25 minut.
Ko ste krompirju že dodali hren, jedi ne smete več pogrevati.
Sebastian Kneipp se je rodil leta 1821 na Bavarskem. Poznamo ga kot začetnika naravnega zdravilstva, kamor je vključil zdrav način življenja in poudarjal kako pomembna je zdrava prehrana.
Njegovo zdravilstvo je vključevalo zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in zelišči, najbolj poznan pa je po zdravljenju z vodo, ki mu rečemo knajpanje. Kneipp je objavil mnoge knjige, najbolj poznana je njegova Kneippova domača lekarna, kjer je razumljiv način opisal delovanje zdravilnih rastlin in zdrave prehrane. Njegov slavni rek se glasi: Narava je najboljša lekarna!
V tistih časih so pisci kuharskih knjig, jedi pogosto poimenovali po Kneippu. Tako se je tudi ohrani stari recept Kneippov krompir, ki nam nazorno pokaže, da je bil Knipp ljubitelj preprostih in narave polnih receptov.
Kilogram krompirja olupimo, narežemo na večje kose in ga skuhamo v slani vodi. Če imate na voljo mlad krompir, ga nikar ne lupite, pač pa ga samo rahlo skrtačite Ko je krompir skuhan, odlijte vodo in ga pretlačite.
Namesto odlite vode, pretlačenemu krompirju prilijte približno liter vrelega mleka. Mleka prilijte toliko, da je masa gosto tekoča. Na koncu Knippovemu krompirju dodajte žlico kisle smetane in na drobno narezan peteršilj!
Za pripravo krompirja s kumino bomo potrebovali 45 minut. Z obrokom bomo zaužili 149 Kcal, 10 g beljakovin, 2 g maščob in 22 g ogljikovih hidratov. Odlična ideja za zdravo kosilo!
Pečico ogrejemo na 175 stopinj C. Krompir operemo, temeljito skrtačimo in vzdolž prepolovimo. Pekač namastimo z oljem. Polovice krompirja namažemo z oljem in jih s prerezano stranjo navzdol položimo v namaščen pekač.
Krompir tanko posujemo z grobo mleto soljo in kumino. Pekač postavimo v ogreto pečico, pečemo 35 minut. Krompir s kumino postrežemo z zeliščno skuto.
Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo v osoljeni vodi skupaj s strtim česnom in lovorom. Ko je krompir mehak, dodamo prežganje, ki ga pripravimo iz moke, čebule in moke. Dodamo testenine, popramo in skuhamo do mehkega.
Pa dober tek, naj vam zdravi recepti s krompirjem, polepšajo dan!
Uporabljeno besedilo: zdravi recepti s krompirjem
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.