regrat
Regrat – čudovito zelišče in kulinarična poslastica! Na pomlad ko začnejo poganjati prve pomladne cvetlice, ob obronkih njiv opazimo prvi mladi regrat. Kaj je lepšega kot solata prvega mladega regrata?
Nabiramo ga na travnikih, ob robovih njiv, predvsem pa pazimo, da ga nabiramo čim dlje od cest, industrijskih središč in gnojenih površin. Regrat za solato nabiramo v začetku marca, zadnje čase pa ga zaradi vremenskih sprememb najdemo že februarja, v obmorskih krajih pa tudi že januarja.
Regrat (Taraxacum officinale), pogosto znan kot plevel, ki krasijo travnike in vrtove, je pravzaprav zelo cenjeno zelišče v tradicionalni in moderni zeliščarski medicini. Z njim se pripravlja vrsto zdravilnih pripravkov, vključno s čaji, tinkturami, sirupi in solatami, ki izkoriščajo njegove številne zdravilne lastnosti. Ta članek bo raziskal znanstvene osnove, ki podpirajo uporabo regrata v zeliščarskih pripravkih, in predstavil nekaj priljubljenih receptov.
.Regrat je bogat z vitamini (A, C, K) in minerali (železo, kalij, magnezij), antioksidanti in prebiotičnimi vlakninami. Te hranilne snovi prispevajo k številnim zdravilnim lastnostim regrata, vključno z:
Kazalo
Regrat spada v družino Asteraceae in je znan po svojih svetlo rumenih cvetovih, ki se razvijejo v puhek za razširjanje semen z vetrom. Njegovi listi so podolgovati in nazobčani, korenina pa je dolga, mesnata in globoka. Vse dele rastline – liste, cvetove in korenine – lahko uporabljamo v prehranske in medicinske namene.
Včasih so bili kmetje veseli, če smo ga pobrali z njiv saj je veljal za nadležen plevel, zadnje čase pa žal velja omejitev nabiranja tudi za regrat. Regrat v solati začinimo z bučnim ali olivnim oljem, z domačim jabolčnim kisom, dodamo malo toplega krompirja, trdo kuhana jajca in česen.
Ministrstvo za kmetijstvo je določilo kazni za tiste, ki bodo nabrali preveč regrata. Posameznik lahko nabere kilogram regrata, očistiti pa ga mora na kraju samem. Podoben ukrep velja za samonikle gobe.
Za omejitev nabiranja regrata se je ministrstvo odločilo na podlagi pritožb kmetov, ki pravijo da nabiralci skubijo njihove njive in teptajo travo. Kazen znaša 250€, o smiselnosti te odredbe pa premislite sami.
Regrat je ena prvih svežih solat spomladi, običajno ga pripravimo s kuhanim krompirjem, trdo kuhanimi jajci in zabelimo s kisom, oljem in soljo. Na regratovo solato lahko damo tudi razgrete ocvirke.
Ko je regrat že nekoliko star, ga kratek čas kuhamo v slani vodi in pripravimo kot kuhano solato. Zabelimo ga z bučnim oljem, kisom, poprom, soljo in česnom.
Regrat s krompirjem in trdo kuhanimi jajci je priljubljena pomladna solata. V času Velikonočnih praznikov pojemo veliko trdo kuhanih jajc, za boljšo prebavo jih lahko pojemo v solati z regratom.
Recept za regrat v solati:
Regrat očistimo, operemo, odcedimo in narežemo. Krompir skuhamo, olupimo in narežemo. Jajca skuhamo, olupimo in narežemo na krhlje. Regrat damo v skledo, solimo, zabelimo s kisom in oljem, dodamo še krompir in jajca. Narahlo premešamo in serviramo.
Regrat je najboljši ko je še mlad, najbolj okusne so dolge, bele cime. Regrat pripravljamo s precej maščobe, primešamo tudi topel krompir, ki ga lahko nadomestimo tudi s kuhanim fižolom.
Recept za regratovo solato s praženo slanino:
Regrat očistimo, dobro operemo in odcedimo. Na kocke narezano slanino prepražimo, zalijemo s kisom in polijemo po zrezanem regratu, ki smo ga že prej potresli s sesekljanim česnom in soljo. Dodamo kuhan, na lističe narezan in še topel krompir.
Dobro premešamo in takoj postrežemo.
Ko regrat zacveti v prelepi rumeni barvi, lahko cvetove naberemo in naredimo regratov med. Pravilno bi se verjetno reklo regratov sirup, vendar smo mi doma rekli kar regratov med. Naberemo približno 200 cvetov regrata, uporabimo samo rumen cvet, zeleno obrobo pa zavržemo. Cvetove počasi kuhamo v pokriti posodi 20 minut, odcedimo in tekočini dodamo 1,5 kg sladkorja in sok treh limon.
Pokrito kuhamo eno uro, kmalu bi morala biti gostota enaka medu. Uporabljamo ga enako kot navaden med, razredčen z vodo je čudovit osvežilen napitek. Pripravke iz regrata so že v daljni zgodovini uporabljali za razstrupljanje telesa in jeter, ter odpravljanje težav z žolčnimi kamni.
Regratova kava spodbuja delovanje jeter in krepi telo, pomaga krepiti imunski sistem.
Priprava:
Korenine na zmernem ognju spražimo, ves čas mešamo, da dobimo temno rjavo ali črno barvo. Nato korenine zmeljemo v strojčku za mletje kave.
Glede na to kako močno kavo želimo, odmerimo zvrhano žličko ali dve regratove kave na skodelico in nato skuhamo kavo kot navadno turško kavo. Nato dobro odcedimo in ponudimo svežo regratovo kavo.
Recept za regratovo kavo je iz knjige Darje Rojec, Nasveti in izkušnje iz prve roke
Iz regrata seveda lahko pripravimo še veliko jedi, razne omlete, okusne juhe, jedi zeliščne čaje, sirupe in še bi se kaj našlo. Tukaj bi jaz izpostavila regratovo juho, ki pri nas ni tako zelo poznana kot solata iz regrata.
Približno 200 g opranih regratovih listov prevremo v kropu, ki smo mu dodali kozarec mleka. Po par minutah precedimo in dodamo kuhanemu krompirju v kosih in skupaj še par minut prevremo. Na olju prepražimo nekaj česna in ga dodamo juhi.
S paličnim mešalnikom zmešamo, po želji do gladke mase, dobro pa je tudi če so vmes še koščki krompirja. Po okusu solimo in popopramo, postrežemo lahko s popečenimi kockami belega kruha.
Regratove cvetove lahko dodamo tudi v testo za kruh, z dodatkom meda dobimo izredno okusen kruh, ki ga lahko ponudimo tudi kot sladico pri kosilu. Zanimiv, malo drugačen recept!
Recept za regratov kruh:
V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine, posebej zmešamo mleko, med, olje in stepeno jajce. Regratove cvetove razdelimo, pazimo, da odstranimo vse zelene dele cveta.
Jajčno mešanico nato primešamo k suhim sestavinam, ki smo jim dodali tudi regratove cvetove. Zamesimo testo, ki mora biti precej mehko.
Testo zlijemo v namaščen pekač, pečemo pri 200 stopinjah C, približno 40 minut. Testo lahko nasujemo tudi v modelčke za mafine, v tem primeru kruhke pečemo samo 20 minut.
Viri: Regrat:
Dinamični vložki po meri niso le pasivna podpora, temveč aktivno biomehansko orodje, ki preprečuje in…
Bolečine v križu so ena najpogostejših težav, s katerimi se soočajo ljudje po vsem svetu. O…
Trn v peti je boleče stanje, ki ga povzroča kalcinacija plantarne fascije, vezivne strukture na…
Katere so najpogostejše napake pri cvrenju krofov? Cvrenje krofov se na prvi pogled morda zdi…
Organska gnojila za uporabo v vrtu Organska gnojila so naravna hranila, ki jih vrtnarji in…
Pust 2025 naj bo vesel, razigran in da bi dobili veliko krofov! Pustni torek je bil…
This website uses cookies.