Aktualni zapisi

Recept za gratinirane testenine s sirom

Recept za gratinirane testenine s sirom so odlična ideja za hitro kosilo. Testenine ali pašta kakor jim pogovorno tudi rečemo, so hitro pripravljene in vedno teknejo. Danes bomo pripravili gratinirane testenine s sirom! Za gratiniranje testenine je pomembno katere testenine izberemo.  Testenine z vdolbinicami ali zavitimi oblikami, kot so penne, rigatoni ali fusilli, so najboljše za gratiniranje, saj lahko bolje zadržijo omako in sir.

Za popolne gratinirane testenine bomo pripravili tudi bešamel! Za popoln bešamel je ključnega pomena nenehno mešanje, da se izognete grudicam. Dodajanje mleka postopoma omogoča boljšo kontrolo nad gostoto omake. Pravilno zgostitev je dosežena, ko omaka prekriva hrbtno stran žlice. Gratinirane testenine so odlična ideja za kosilo!

Gratinirane testenine s sirom

Sestavine za gratinirane testenine s sirom

  • 300 g testenin
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 500 ml mleka
  • 200 g naribanega sira (cheddar, gouda ali ementaler)
  • 50 g parmezana
  • 1 čajna žlička dijonske gorčice
  • Sol in poper po okusu
  • 1 strok česna, sesekljan
  • 2 žlici drobtin

Recept za gratinirane testenine po koraki

  1. Pripravite testenine po navodilih na embalaži v slani vodi. Kuhajte jih do stanja “al dente”, kar pomeni, da naj bodo še nekoliko čvrste na ugriz.
  2. Odcedite testenine in jih postavite na stran.V srednje veliki posodi raztopite maslo na srednjem ognju.
  3. Dodajte moko in mešajte, dokler ne dobite gladke mase (približno 2 minuti).Postopoma dolivajte mleko in nenehno mešajte, da se izognete grudicam. Kuhajte, dokler se zmes ne zgosti (približno 5 minut).Dodajte dijonsko gorčico, sesekljan česen, sol in poper
  4. .Odstranite bešamel omako z ognja in vmešajte nariban sir, pri čemer pustite nekaj sira za posipanje na vrhu. Mešajte, dokler se sir popolnoma ne stopi in omaka postane kremasta.
  5. V veliki skledi zmešajte testenine in sirovo omako, dokler se testenine enakomerno ne obložijo z omako.
  6. Prestavite mešanico v pekač in jo enakomerno razporedite.Po vrhu posujte preostali sir, parmezan in drobtine za hrustljavo skorjo.
  7. Pečico segrejte na 180 °C.Pekač postavite v pečico in pecite približno 20-25 minut, dokler vrhnja plast ne postane zlato rjava in hrustljava. Postrezite vroče.

 

Priporočam tudi članek: Mineštra s testeninami

Karmen

Recent Posts

SEBOROIČNI DERMATITIS – KAKO GA PREPREČITI

Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…

3 dnevi ago

Živila, Ki Lahko Poslabšajo Artritis in Bolečine v križu

Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…

4 dnevi ago

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…

1 teden ago

Recepti za najboljše božične piškote

Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…

1 teden ago

Katere so najbolj priljubljene božične sladice?

Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…

1 teden ago

Kako Zadosten Vnos Vode Podpira Zdravje Hrbta in Preprečuje Bolečine v Križu

Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…

2 tedna ago

This website uses cookies.