20 TOP receptov za peko prazničnih piškotov

PIŠKOTI ZA VSE PRILOŽNOSTI! POGLEJ RECEPTE!

Piškoti za vse priložnosti! Čeprav mogoče niste vešči peke, se ob različnih praznikih, kot je Božič, Novo leto ali Velika noč, vseeno lotite peke slastnih piškotkov. Če ste začetnik, potem najprej poskusite pripraviti preproste in enostavne piškote, kasneje pa lahko poskusite tudi kakšen bolj zapleten recept.

Pri peki piškotov morate mogoče upoštevati tudi različne želje svojih domačih, mogoče je kdo na shujševalni dieti, ali pa se prehranjuje po lchf načelih. Za njih boste pripravili zdrave piškote, recepte pa si oglejte v nadaljevanju prispevka.  Za božično večerjo in velikonočne praznike običajno pripravimo orehovo potico, a praznično razpoloženi otroci bodo še posebej veseli barvitih prazničnih piškotov. 

Piškoti – osnovni recepti

Piškote pečemo iz medenega, umešanega in krhkega testa.

Krhko testo vsebuje veliko maščobe, običajno je razmerje 3:2:1. To pomeni da za krhko testo vzamemo 3 dele moke, 2 dela maščobe in 1 del sladkorja. na 200 gramov moke dodamo še 1 jajce ali 2 rumenjaka. Vse sestavine na delovnem pultu najprej z nožem nasekljamo in jih z hladnimi rokami na hitro zgnetemo. Testo nato oblikujemo v kroglo, ga zavijemo v folijo in ga za nekaj časa damo v hladilnik. Hladno testo nato razvaljamo in izrežemo poljubne piškote.

Umešano testo prav tako pripravimo iz osnovnih sestavin, surovo maslo, moka, jajca in sladkor. Pri umešanem testu sestavine mešamo z mešalnikom in sicer najprej penasto umešamo maslo, počasi dodajamo sladkor in jajca. Šele na koncu dodamo presejano moko, pecilni prašek in ostale dodatke, ki so v receptu. Umešanega testa ne smemo dolgo mešati, če postane pretrdo, lahko dodamo malo kisle smetane. Tudi umešani testo lahko za nekaj časa postavimo v hladilnik, lahko pa piškote takoj nabrizgamo na pekač.

Za medeno testo potrebujemo moko, jajca, med in začimbe, najpogosteje uporabimo cimet, ingver ali mlete klinčke. Iz medenega testa najpogosteje pripravljamo medenjake, ki običajno vsebujejo zelo malo maščobe in so zato lahko trdi. Zmehčamo jih tako, da v testo dodamo pecilni prašek ali sodo bikarbono. Medeno testo pripravimo kakšen dan pred peko piškotov, saj mora testo nekaj časa počivati.

Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Božične praznike. Za te okusne piškote poznamo res veliko receptov, večina je prilagojena modernim smernicam, jaz pa sem za danes poiskala star, preverjen recept.

  • 1/2 kg moke
  • 1 žlička jedilne sode
  • 8 dag masla ali margarine
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • sesekljana limonina lupinica
  • 15 dag medu
  • 2 jajci
  • 2 žlici kisle smetane

Sladki led za okrasitev medenjakov:

  • 1/2 beljaka
  • sok 1/2 limone
  • 20 dag sladkorja v prahu

V moko zamešamo jedilno sodo, jo stresemo na desko in naredimo na sredini jamico. V jamico dodamo zmehčano maslo ali margarino, tekoči med in vse ostale sestavine za testo. Na hitro zgnetemo testo in ga razvaljamo 1/2 cm debelo.

Iz razvaljanega testa izrežemo poljubne oblike, jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in piškote svetlo zapečemo. Medenjake pečemo približno 12 do 15 minut, pazimo, da jih ne prepečemo, saj bodo potem ostali trdi.. 

Piškote ohladimo in jih šele nato premažemo z limoninim ledom, medenjake lahko tudi okrasimo s poljubnimi prazničnimi motivi. Vse sestavine za limonin led zmešamo, da dobi premaz ledeno belo barvo. 

Ko so vsi medenjaki premazani in okrašeni, jih na kratko pogrejemo v pečici, ki jo ogrejemo na 100 stopinj C. 

Medenjaki Spekla: Mari Radej

Vanilijevi rogljički

Vanilijevi rogljički so klasični piškotki, ki jih najraje pečemo za praznike, običajno za božične praznike.  Ti priljubljeni piškotki se ohlajeni obdržijo tudi dva tedna, zato jih lahko pri eni peki pripravimo nekoliko več. 

Sestavine za okusne vanilijeve rogljičke:

  • 250 gramov bele moke
  • za noževo konico pecilnega praška
  • 125 gramov sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 rumenjake
  • 200 gramov mrzlega masla
  • 125 gramov olupljenih mandljev
  • 50 gramov sladkorja v prahu

Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, mandlje zmeljemo in vse skupaj stresemo na testeno kašo.

Potresemo z preostalo moko in ugnetemo gladko testo. Iz testa oblikujemo za prst debele klobase in jih narežemo na 2 cm dolge kose, ki jih z roko razvaljamo v 5 cm dolge svaljke. Svaljke, ki so na koncu nekoliko tanjši, zapognjene kot rogljičke polagamo na pekač. 

Pečico ogrejemo na temperaturo od 170 do 200 stopinj C, rogljičke pečemo 10 minut. Ko so rogljički pečeni, še vroče povaljamo v sladkorju v prahu, ki ga prej presejemo. 

Cimetove zvezdice

Cimetovi keksi Slika: Mari Radej

Ko iz kuhinje zadiši po cimetu, nas spomini ponesejo na vesele novoletne praznike v babičini kuhinji. Vendar si lahko cimetove zvezdice pričaramo vsak dan v letu in se z njimi posladkamo ob kavi ali čaju.

Sestavine za cimetove zvezdice:

  • 3 beljake
  • 250 gramov sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 kapljice esence grenkih mandljev
  • čajna žlička mletega cimeta
  • 300 gramov zmletih mandljev ali lešnikov

Beljake stepemo v zelo trd sneg. Sladkor v prahu presejemo in ga po žlicah zamešamo med beljake, na koncu odvzamemo 2 veliki žlici sladkega, stolčenega beljaka za premaz. V preostali sneg zamešamo vaniljev sladkor, esenco grenkih mandljev, cimet in polovico zmletih mandljev ali lešnikov.

Testo položimo na delovno površino, ki smo jo prej potresli z zmletimi lešniki ali mandlji. Testo razvaljamo približno 1/2 cm debelo in z modelčkom izrežemo zvezdice. Zvezdice položimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Piškote pred pečenjem premažemo s snegom, ki smo prihranili. Sneg mora biti toliko tekoč, da ga lahko gladko namažemo po zvezdicah. Po želji lahko piškote potresemo z olupljenimi in na lističe narezanimi mandlji. 

Pekač postavimo v pečico ogreto na 150 stopinj C, zvezdice pečemo 25 minut. Ko piškote vzamemo iz pečice, morajo biti še nekoliko mehki. 

Vir: allrecipes.com 

Limonini srčki

Izredno okusni in slastni piškoti! Ponudimo jih ob različnih priložnostih, podajo se k čaju ali kavi. 

Sestavine za limonine srčke:

  • 3 rumenjake
  • 120 gramov sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 kapljice limonine sesnce
  • za noževo konico pecilnega praška
  • 250 gramov zmletih mandljev

Preliv za limonine srčke:

  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • 1 žlica limoninega soka

Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo stepamo, da dobimo penasto kremo. Vanjo vmešamo limonino esenco, pecilni prašek in zmlete mandlje. Mandljev dodamo toliko, da dobimo čvrsto kašo, oz. toliko, da se testo skoraj ne lepi več.

Testo stresemo na desko, ki smo jo potresli z zmletimi mandlji ali presejanim sladkorjem v prahu. Testo razvaljamo na 1/2 cm debelo in nato z modelčkom izrežemo srčke. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C, limonine srčke pečemo približno 10 minut

Za preliv presejemo sladkor v prahu, primešamo sveže iztisnjen limonin sok in mešamo toliko časa, da dobimo gosto tekočino. Pečene srčke takoj premažemo s prelivom. 

 

Janeževi upognjenci

Za janeževe upognjence poznamo več receptov, večinoma je razlika v količini dodanih jajc in sladkorja.

Sestavine za janeževe upognjence:

  • 4 jajca
  • sladkor izmerimo za težo 4 jajc
  • moko izmerimo za težo 3 jajc
  • 1 žlica ruma
  • zmleti janež za posipanje

Stehtamo 4 jajca in stehtamo toliko sladkorja. Nato stehtamo 3 jajca in odmerimo toliko moke. Jajca in sladkor mešamo z mešalnikom toliko časa, da se sladkor raztopi in zmes naraste, približno 1 minuto. Nato dodamo rum in mešamo še 1 minuto. Nazadnje ročno, s počasnimi, večjimi obrati zamešamo moko. Pekač ogrejemo in ga obložimo s peki papirjem. Z žličkama nanesemo kupčke testa v večji razdalji in jih potresemo z zmletim janežem.

Piškoti se bodo lepo spekli pri 200 stopinjah C. Pečemo jih približno 10 minut, toliko da testo lepo zarumeni. Ko so piškoti pečeni, jih takoj z nožem ločimo od pekača in rahlo upognjene polagamo v kozarce ali pod rob plitvega krožnika tako, da je potresena stran upognjenca navzven. Ko so upognjenci še topli, se lepo upogibajo, kasneje se ne bodo več, zato moramo delati hitro. Ohlajene upognjence zložimo v škatlo in jo dobro zapremo, tako bodo ostali hrustljavi. 

Janeževi upognjenci Slika: Mari Radej

Razpokančki

Rapokančki, ali razpokani piškoti so čudovita sladica, ki ima izgled kot mali kruhovi hlebčki. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov moke
  • 60 gramov masla
  • 2 jajci
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 85 gramov sladkorja v prahu
  • 250 gramov čokolade
  • sladkor v prahu

Na majhnem ognju raztopimo čokolado in maslo. Stepemo jajca, sladkor in vanilijev sladkor, ob nenehnem mešanju dodamo mešanico čokolade in masla. Na koncu masi dodamo presejano moko s pecilnim praškom. Dobimo mehko zmes, ki jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Iz ohlajene mase oblikujemo manjše kroglice in jih povaljamo v sladkorju v prahu. Kroglice dajemo na pekač obložen s peki papirjem, pečemo približno 14 minut, pri temperaturi 180 stopinj C. Med peko bodo piškoti lepo razpokali.

Limonini razpokančki Spekla: Mari Radej

 

Ovseni keksi z lešniki

Za ovsene kekse z lešniki potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov ovsene kaše
  • 50 gramov ajdove moke
  • 100 gramov mletih lešnikov
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
  • 2 žlici lanenega olja
  • 6 žlic mineralne vode

Najprej skuhamo ovseno kašo in jo nekoliko ohladimo. Zmešamo ajdovo moko, lešnike, sol, laneno olje, mineralno vodo in muškatni orešček. Dobro premešamo, dodamo kuhano ovseno kašo in zgnetemo testo. Oblikujemo večje kekse in jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Pečico prej segrejemo na 200 stopinj C, ovsene kekse pečemo 30 minut. 

Linški piškoti z marmelado

Linški piškoti so resnična klasika, ki jih običajno pripravljamo ob različnih praznikih. Za linške piškote, ki jih imenujemo tudi linške oči ali očke, obstaja več receptov. Tukaj povzemam recept sestre Nikoline. 

Sestavine za linške piškote:

  • 25 dag moke
  • za nožev vrh pecilnega praška
  • 18 dag margarine
  • 12 dag sladkorja v prahu
  • 3 žlice mleka
  • malo naribane limonine lupinice
  • 5 dag zmletih orehov
  • malo cimeta
  • domača marmelada
  • sladkor v prahu za posipanje

Najprej moko skupaj s pecilnim praškom presejmo v večjo skledo. Na hitro zdrobimo margarino, dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, mlete orehe, cimet in mleko. Zamesimo testo, ki ga damo za nekaj časa počivati, lahko tudi čez noč. 

Nato na pomokani deski testo razvaljamo za dober nožev rob debelo, približno 2 mm. S srednje velikim modelčkom iz testa izrežemo kroge in jih sproti odlagamo na suh pekač. Polovici krogov iz testa z manjšim modelčkom izrežemo sredine. Piškote pečemo približno 10 minut ali manj, pri temperaturi 200 stopinj C. 

Ohlajene polne kroge namažemo z domačo marmelado, izrezane kroge posipamo s sladkorjem v prahu in z njimi pokrijemo polne kroge. Linške piškote hranimo v zaprti škatli, saj se na zraku hitro zmehčajo. 

Piškotni kavni orehi

Preprosti kavni piškotni orehi, ki jih lahko pripravimo tudi Božične in Novoletne praznike. Božična peka je čas, ko iz kuhinje zadiši po cimetu in sveže pečenih piškotih in seveda nepogrešljivi orehovi potici. 

Recept za kavne orehe:

  • 12 dag moke
  • žlica mlete kave
  • 2 dag kakava
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 7 dag sladkorja  prahu
  • 12 dag masla
  • sladkor v prahu za posip

Moko presejemo, dodamo mleto kavo, kakav, vaniljev sladkor, sladkor v prahu in maslo. Zamesimo testo, ga zavijemo v folijo in ta 20 minut postavimo na hladno.

Ko je testo ohlajeno, oblikujemo majhne kroglice, ki jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj C, kavne orehe pečemo 15 minut. Ko so orehi ohlajeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu. 

Linške prestice

Okusna sladica z mletimi mandlji, ki jih lahko postrežemo ob vsaki priložnosti.

Recept za linške prestice:

  • 20 dag moke
  • četrt zavitka pecilnega praška
  • 12 dag masla
  • 10 sladkorja z limonino lupinico
  • 6 dag mletih mandljev
  • 1/2 žličke limoninega soka
  • 1 surov rumenjak
  • 2 kuhana rumenjaka

V moko zamešamo pecilni prašek, dodamo razdrobljeno maslo, sladkor z limonino lupinico, mlete mandlje, limonin sok in rumenjake. Hitro zgnetemo testo, ga oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.

Nato iz testa oblikujemo prestice in jih od 10 do 12 minut pečemo pri 180 stopinjah C. 

Huzarski krapki

Huzarski krapki so odlična sladica, ki jo pogosto vključimo v Božično peko. 

Huzarski krapki Spekla: Mari Radej

 

Recept za huzarske krapke:

  • 60 dag moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 35 dag masla
  • 30 dag sladkorja v prahu
  • 10 dag kokosove moke ali mletih orehov
  • 2 jajci
  • žlica goste kisle smetane
  • beljak za mazanje
  • kokosova moka za posip
  • marmelada

Moko in pecilni prašek presejemo v posodo, dodamo maslo in sladkor v prahu, ter naredimo kašico. Dodamo kokosovo moko ali mlete orehe, jajcu, kislo smetano in vse skupaj hitro vgnetemo v testo. Testo pustimo pol ure počivati. Nato za prst debele svaljke narežemo na koščke in oblikujemo kroglice.

Kroglice polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. V vsako kroglico z držajem kuhalnice naredimo luknjico. Po vrhu kroglice namažemo z raztepenim beljakom in potresemo s kokosovo moko ali mletimi orehi. Huzarske krapke pečemo od 10 do 12 minut pri 180 stopinjah C.

Ko so piškoti pečeni, jih ohladimo in damo v vsako vdolbinico marmelado. Piškote za kratek čas postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C, da marmelada dobi skorjico. 

200 TOP receptov za piškote

Čokoladni piškoti

Recepti za božično pecivo

 

Linški piškoti s čokolado

 

Breskvice

Marmeladni žepki

Beljakovi poljubčki

Božični piškoti z barvno glazuro

Veganske božične sladice

Brezglutenski božični piškoti

Viri; Piškoti:

  • Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
Karmen

Recent Posts

SEBOROIČNI DERMATITIS – KAKO GA PREPREČITI

Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…

1 dan ago

Živila, Ki Lahko Poslabšajo Artritis in Bolečine v križu

Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…

2 dneva ago

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…

5 dni ago

Recepti za najboljše božične piškote

Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…

6 dni ago

Katere so najbolj priljubljene božične sladice?

Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…

1 teden ago

Kako Zadosten Vnos Vode Podpira Zdravje Hrbta in Preprečuje Bolečine v Križu

Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…

1 teden ago

This website uses cookies.