Piščančja obara ali ajmoht, kakor jed običajno imenujemo, je okusna enolončnica, ki jo lahko pripravimo tudi z zelenjavo. Za pripravo piščančjega ajmohta lahko porabimo vse dele piščanca, poleg fileja, v jed dodamo tudi piščančje kosti in vrat.
V današnjem receptu bomo dodali več zelenjave; grah, korenček, por, čebulo. Seveda bomo dodali tudi začimbe, v piščančjo obaro se podajo majaron, timijan, šetraj in lovorov list.
Kazalo
Piščančja obara z zelenjavo
Piščančji ajmoht lahko postrežemo kot samostojno jed, zraven se odlično podajo žličniki ali pa ga postrežemo samo s kosom belega kruha.
Pogosto piščančjo obaro postrežejo tudi z ajdovimi žganci ali širokimi rezanci. Da bo obara še boljša, jo pripravimo z zelenjavno ali piščančjo jušno osnovo. Seveda lahko za kuhanje uporabimo vodo, a jušna osnova bo jedi dodala še boljši okus.
- 250 g piščančjega fileja
- 200 g piščančjih perutničk in hrbtov
- 2 korenčka
- 1 rumeno korenje
- 2 pora
- 1 zelena
- 3 šalotke
- 2 pesti graha
- šetraj, timijan, majaron
- svež peteršilj
- sol in poper
- 1 lovorovo list
- 1,5 l čiste piščančje jušne osnove
- 1 strok česna
- 1 žlica svinjske masti ali olivno olje
Piščančji file narežemo na enakomerne kose, piščančje hrbte prepolovimo, perutničke pustimo cele. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Šalotke olupimo in sesekljamo, česen olupimo in drobno narežemo. Pripravimo in očistimo preostalo zelenjavo, dodamo lahko tudi drugo poljubno zelenjavo, več je bo, boljša bo obara.
V ponvi segrejemo svinjsko mast ali olivno olje in popražimo narezano šalotko. Nato dodamo sesekljan česen, ko zadiši, dodamo najprej narezan piščančji file. File nekaj časa pražimo, nato dodamo piščančje perutničke in hrbte. Premešamo in nekaj minut pražimo.
Sedaj dodamo narezano zelenjavo, premešamo in pražimo 5 minut. Takoj nato dodamo sol, poper, timijan, majaron, šetraj in lovorov list. Uporabimo lahko posušene začimbe, če pa dodamo sveže začimbe, jih povežemo v zeliščni šopek, ki ga kasneje odstranimo.
Vse skupaj zalijemo z vročo piščančjo jušno osnovo, premešamo, zavremo in nato zmanjšamo ogenj. Lonec pokrijemo in pustimo obaro počasi vreti približno 50 minut. Preden je obara gotova, jo rahlo okisamo z jabolčnim kisom, lahko uporabimo tudi limonin sok.
Piščančjo obaro postrežemo kot samostojno jed, okusne priloge so lahko ajdovi žganci, žličniki ali široki rezanci.
Kurja obara po starem slovenskem tradicionalnem receptu
Kurja obara, piščančja obara ali ajmoht, je vsekakor tradicionalna slovenska jed. Naši predniki so pogosto imeli pomanjkanje hrane, zato so se v kuhinji porabili tudi slabši kosi mesa.
Danes nam potrebno kupiti cele kure, če želimo skuhati kosilo, pač pa lahko kupimo samo file, perutničke ali bedrca. Kadar pa imamo celo kokoš, potem seveda ne bomo uporabili samo fileja ali samo bedrc.
- 700 g kurjega mesa; bedrca, perutničke, file in hrbti
- 2 l kostne juhe ali kurje jušne osnove
- 1 velika žlica svinjske masti
- 1 žlica moke
- 1 žlica drobtin
- jušna zelenjava; por, korenček, peteršilj
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- poper in sol
- 1 lovorov list
- majaron in timijan
- malo pehtranovega ali jabolčnega kisa
Kuro razrežemo na večje kose, perutničke in bedrca lahko pustimo cele. Kuro položimo v večji lonec in zalijemo s čisto kostno juho ali piščančjo jušno osnovo. Ko vse skupaj zavre, dodamo na rezine narezano jušno zelenjavo in vse začimbe.
Posebej na svinjski masti prepražimo moko, dodamo drobno sesekljano šalotko in ko zarumeni, dodamo drobtine in strt česen. Ko česen zadiši, prežganje zalijemo z mrzlo vodo, ga gladko razmešamo in zlijemo v obaro. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 45 minut.
Ko sta meso in zelenjava mehka, jed še okisamo. Obaro lahko okisamo s pehtranovim ali jabolčnim kisom, lahko pa uporabimo tudi limonin sok.
Piščančja obara z jurčki in rumenjakom
Za piščančjo obaro poznamo veliko starih, tradicionalnih receptov. Mene je posebej pritegnil recept, kjer v obaro dodamo jurčke in na koncu še rumenjake.
- 1 piščanec
- 2 žlici svinjske masti
- zelenjavni šopek
- 1 žlica moke
- 2 l jušne osnove ali hladne vode
- 6 bisernih, drobnih čebulic
- 3 dag jurčkov
- sol
- limonina lupinica
- 2 rumenjaka
- limonin sok
Kokoš očistimo in narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo svinjsko mast in zarumenimo moko. Prilijemo hladno vodo ali jušno osnovo, premešamo in kuhamo 10 minut. Nato dodamo sol, zelenjavni šopek, čebulice, narezane jurčke, limonino lupinico in narezano kurje meso.
Počasi zavremo, znižamo temperaturo in pustimo vreti približno 45 minut. Ko je obara kuhana, odstranimo zelenjavni šopek, dodamo rumenjake in limonin sok. Obaro postrežemo z ajdovimi žganci ali samo s kosom kruha.
Piščančja obara s cvetačo in lisičkami
Piščančjo obaro lahko pripravimo tudi s cvetačo. V današnjem receptu bomo dodali tudi sveže lisičke.
- 1 piščanec
- svinjska mast
- 2 l jušne osnove
- 1 velika čebula
- 1 korenček
- 1 peteršiljeva korenina
- košček zelene
- svež peteršilj
- 3 dag masla
- 10 dag lisičk
- 20 dag cvetače
- limonin sok
Piščanca očistimo in razrežemo na večje kose. Meso osolimo in počasi dušimo na svinjski masti z piščančjim želodčkom in sesekljano čebulo. Nato dodamo narezano korenje, zeleno in peteršilj. Prilijemo malo vode in počasi dušimo.
Ko sta meso in zelenjava mehka, odstranimo zelenjavi in dodamo prepražena piščančja jetra in posebej prepražene lisičke. Začinimo z limoninim sokom in primešamo kuhano cvetačo. Preden jed ponudimo, jo po okusu solimo, popramo in potresemo z drobno sesekljanim svežim peteršiljem.
- Sodobna kuharica; Andreja Grum; 1974