Dobra enostavna kosila so lahko del našega vsakdana, kljub temu, da nam pogosto primanjkuje časa. Na Slovenskih mizah je pogosto na mizi meso, čeprav se zavedamo, da mogoče prepogosto. Današnja ideja za kosilo bo zato obarvana zelenjavno.
Mogoče bomo imeli nekoliko več dela s čiščenjem in rezanjem zelenjave, a ko bo jed na mizi, bomo vsi zadovoljni. Danes bomo pripravili lahko cvetačno juho in okusno pito s špinačo in bučkami. Seveda bomo pripravili tudi sladico, saj brez tega pač ne gre. Za današnjo sladico bomo pripravili preprost čokoladni mousse.
Kazalo
Če imamo še vedno pomisleke da bi za kosilo pripravili samo zelenjavo, tako zelenjavno juho, kot zelenjavno pito, potem si na hitro oglejmo nekaj koristi cvetače, špinače in bučk. Cvetača je okusna zelenjava, ki je lahko prebavljiva, nasitna in uravnava prebavo. Je pa seveda tudi koristna za naše zdravje, saj pozitivno vpliva na srčno žilni sitem in srce.
Cvetača je bogat vir vlaknin, ki pomagajo pri povišanem holesterolu. Kaj pa špinača? Poleg tega da bomo po uživanju špinače močni, bo uživanje špinače zaradi velike vsebnosti vitamina A, poskrbelo tudi za našo kožo. Špinača vsebuje mnoge antioksidante in deluje protivnetno. Če nas tudi še ni prepričalo, poglejmo kako delujejo učinkovine v bučkah na naše organizem.
Tudi bučke so bogat vir antioksidantov, vsebujejo tudi vitamin C in A, ki sta potrebna za zdravje naših oči. Zaradi vsebnosti veliko vode in vlaknin, bučke blagodejno vplivajo na naše črevesje. Že veste zakaj boste danes kuhali zelenjavo?
Cvetačno juho lahko pripravimo po različnih receptih, danes jo bomo pripravili z razžvrkljanim jajcem in sladko koruzo. Čisto poseben recept, ki vas bo navdušil.
Recept za cvetačno juho s koruzo:
Cvetačo razdelimo na cvetke, operemo in jo skuhamo v z vodo razredčeni kokošji jušni osnovi. Kuhano cvetačo odcedimo, tekočino pa prihranimo. Prav tako prihranimo nekaj celih cvetk cvetače. Odcejeno kuhano cvetačo zmeljemo z mešalnikom.
V tekočino, v kateri smo kuhali cvetačo, dodamo drobno sesekljano čebulo, naribano korenje, lovorov list in sladkor koruzo. Premešamo, dodamo sol in poper, ter počasi kuhamo pol ure. Pred koncem kuhanja v juho stresemo zmleto cvetačo in cvetke, ki smo jih prihranili. Premešamo in odstavimo z ognja.
Na maslu prepražimo moko in stresemo v juho. Jajce razžvrkljamo z mlekom, dodamo malo soli in mešanico postopoma zlivamo v juho.
Pito s špinačo in bučkami lahko ponudimo tudi kot predjed, danes pa bo glavna jed, saj smo pripravili že krepko cvetačno juho. Pito bomo pripravili z vlečenim testom, lahko ga naredimo sami ali pa uporabimo kupljeno testo. V receptu bomo uporabili liste kupljenega vlečenega testa.
Recept za s špinačo in bučkami:
Špinačo očistimo, operemo, narežemo in posolimo. Nekaj časa jo pustimo, nato jo odcedimo. Bučke olupimo, narežemo na drobne kolobarje in posolimo. Čez nekaj minut bučke odcedimo in jih zmešamo s špinačo. Beljake ločimo od rumenjakov.
Najprej stepemo beljake, dodamo rumenjake in še malo stepamo. V mešanico dodamo olje in kislo mleko, premešamo in prelijemo po bučkah in špinači. Mešanici dodamo še sol in poper, ter vse skupaj dobro premešamo.
V namaščen pekač položimo 3 liste vlečenega testa. Zadnji list vlečenega testa premažemo z nadevom in ga prekrijemo s tremo listi testa, po vrhu spet položimo nadev. Tako polagamo testo in nadev, da porabimo vse sestavine, zlaganje pite zaključimo s testom. Po vrhu testo pokapljamo z oljem.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pito pečemo 45 minut. Pečeno pito narežemo na kocke in takoj ponudimo.
Ker smo pojedli zelenjavno kosilo, nam pripada odlična sladica. Pripravili bomo preprost čokoladni mousse.
Recept za čokoladni mousse:
Čokolado drobno narežemo, jo prelijemo z vročo črno kavo in postavimo na paro, da se čokolada raztopi. Ponev odstavimo z ognja in dodamo zmehčano maslo. Dobro premešamo.
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov in malo soli stepemo čvrst sneg. Najprej v čokoladno zmes umešamo rumenjake, nato postopoma vmešamo še sneg iz beljakov.
Tako pripravljen čokoladni mousse razdelimo v skodelice in jih za nekaj ur postavimo v hladilnik. Preden ohlajeno sladico postrežemo, jo posujemo s cimetom.
Viri: Dobra enostavna kosila:
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.