NAJBOLJŠA NARAVNA ETERIČNA OLJA! POGLEJ TU!

V današnjem članku vam bomo predstavili eterična olja uporaba za izdelavo naravne kozmetike, značilnosti in sestava eteričnih olj in podrobno opisali najbolj priljubljena in največkrat uporabljena eterična olja.

Eterična olja uporaba

Najprej pa nekaj o tem, kaj so eterična olja. To so koncentrirani rastlinski izvlečki, s katerimi je potrebno previdno ravnanje, saj so eterična olja močne spojine.

Ob nepravilni uporabi, so eterična olja lahko tudi škodljiva za zdravje! Tega pa si resnično ne želimo, saj jih uporabljamo predvsem za izboljšanje počutja, pri izdelavi naravne kozmetike, za okrepitev čaker in za energijsko čiščenje našega doma.

A eterična olja zmorejo še več! Z njimi si pomagamo pri hujšanju, za pripravo masažnih olj, za odpravljanje celulita, za parne kopeli in še se bi kaj našlo. Predvsem pa so nepogrešljive sestavine pri receptih za naravno kozmetiko!

Kako uporabljamo eterična olja za osvežitev doma?

Naravna eterična olja so praktična in enostavna za uporabo. Kadar želimo z njimi osvežiti, odišaviti ali očistiti svoj dom, jih lahko z nekaj domišljije spretno uporabimo. Da bo naš dom lepše dišal, je najbolje, da pod izparilnik prižgemo svečko in v nekaj vode dodamo tri ali štiri kapljice eteričnega olja. Bolj napredni način uporabe eteričnih olj za osvežitev prostorov, je uporaba difuzorja, ki dlje časa ohrani prijeten vonj in terapevtske učinke.

Najbolj enostavna pa je uporaba dišavnih olj v zimskih mesecih! Na radiator enostavno postavimo malo vode in dodamo pet kapljic eteričnega olja. Za še bolj iznajdljive, pa še ta nasvet: Na vatirane palčke nakapljamo eterično olje in jih namestimo v spalnico, kuhinjo ali kopalnico.  Lahko jih položimo v omare ali predale, tja, kjer želite, da bo lepo dišalo.

Osnovne značilnosti in sestava eteričnih olj

Eterična olja pridobivamo iz zelišč, cvetlic, začimb, sadja, raznih smol in iz različnih vrst lesa. Staro ime za eterična olja je esencialna olja.  Eteričen pomeni izhlapevanje ali hlapen, medtem ko je esenca izraz, ki opisuje vonj. Če vse to povzamemo, lahko rečemo, da je skupna lastnost vseh eteričnih olj hlapljivost in značilen vonj. Izraz olje pa izhaja iz podobnosti eteričnih olj z lipidi.

Tako rečemo tudi pravim oljem, ki so estri maščobnih kislin in glicerola. Pogosti jih imenujemo tudi osnovna olja, ki jih uporabljamo v prehrani in za izdelavo naravne kozmetike. Razlika med pravimi olji in eteričnimi olji je v kemični zgradbi. Eterična olja imajo posebno kemično zgradbo, večinoma jih sestavljajo spojine iz skupine monoterpenov.

Uporaba eteričnega olja cimeta

Eterično olje cimeta, Cinnamomum zeylanicum, pridobivamo iz listov in lubja cimetovega drevesa. Vonj eteričnega olja cimeta iz lubja,  ima podoben vonj kot začimba cimeta, ki jo uporabljamo za kuhanje. Olje, ki ga pridobivamo iz listja, pa spominja na vonj nageljnovih žbic.

Eterično olje pridobljeno iz cimeta, blagodejno vpliva na prebavo! Uporabljamo ga za pomirjanje krčev, proti napenjanju in za zdravljenje driske ali slabosti.

Cimet je poznan po lastnosti, da spodbuja izločanje želodčnih sokov, pomaga lajšati menstrualne težave in pomirja mišične krče.To čudovito, dišeče olje, se že stoletja uporablja kot afrodiziak, saj močno dviga libido in povečuje spolno slo.

Eterično olje kamilice

Nemška kamilica, matricaria chamomila, nam daje čudovito eterično olje, ki ga pridobivamo s parno destilacijo cvetov. Vonj kamilice je močan in medeno sladek. Najbolj prijeten vonj dobimo, če olje razredčimo in ga nato uporabimo. Barva olja iz kamilic je temno modra! Eterično olje kamilice je že stoletja cenjeno zdravilo za blaženje raznih vnetij, posebej kožnih.

Uporabljamo ga v pripravkih za negovanje ran, ekcemov, alergij in izpuščajev. Deluje pomirjajoče in jo lahko uporabimo za naravno zdravljenje in preprečevanje depresije.

Jasmin

Ali ste vedeli, da cvetove za izdelavo eteričnega olja jasmina, nabirajo samo ponoči?

Jasmin, jasminum grandislorum, je čisto poseben grm, ki ima čudovite, dišeče cvetove. Cvetovi jasmina, ki jih uporabljamo za proizvodnjo eteričnega olja, nabiramo samo ponoči! Takrat ima jasmin najmočnejši vonj in pridelava eteričnega olja zahteva veliko znanja in izkušenj. Pridelava eteričnega olja jasmina poteka z zapletenim postopkom maceracije, olje pa velja za kralja med rožnimi olji.

Eterično olje jasmina ima izredno močan cvetni vonj in je sestavina mnogih dragocenih parfumov. Njegov vonj deluje predvsem na čustveni ravni, saj pomirja in daj občutek zaupanja in sreče.

V naravni kozmetiki se eterično olje iz jasmina, uporablja za nego suhe in občutljive kože.

Za nego občutljive kože priporočamo tudi uporabo ognjičeve kreme! Prav tako blaži menstrualne težave in razne bolečine. Eterično olje jasmina je namenjen ženskam, ki si želijo čutnosti in izraziti svojo ženskost.

Eterično olje sivke

Le kdo ne pozna te čudovite rastline, ki nas razveseljuje s svojimi lepimi, modrimi cvetovi. Iz cvetov sivke, s parno destilacijo, pridobivamo eterično olje sivke. Cvetove je potrebno nabrati zgodaj zjutraj in jih takoj destilirati, saj samo tako pridobimo najboljše eterično olje! Eterično olje sivke ima svež in čist vonj, ki nas popelje domov k mami in k sveže opranemu perilu. Ta vonj je prav gotovo najpogosteje uporabljen v kozmetične namene in tudi v mnoge druge.

Vonj sivke pomirja, zato to olje uporabljamo za odišavljanje doma in kot dodatek kopeli, predvsem z namenom za boljše spanje, zdravljenje depresije in preprečevanje stresa. Eterično olje sivke pomaga pri celjenju ran, lažjih opeklin, ureznin in odrgnin. Pospešuje obnavljanje kože  in spodbuja imunski sistem. Deluje antibiotično in antiseptično in je eno od redkih eteričnih olj, ki ga lahko nanašamo neposredno na kožo. Sivka ima moč razkuževanja, pomirja, čisti in daje meditativno moč.

Pogosto slišimo izraz, daje eterično olje sivke mati eteričnih olj!

Hladilno mazilo z eteričnim olje sivke in kamilice

Hladilno mazilo vsebuje ognjič, kamilico in sivko, ki delujejo pomirjajoče na vneto kožo. Korenina perunike v prahu deluje kot fizična pregrada, ki ščiti kožo pred vlaženjem ali drgnjenjem.

Recept za pripravo mazila:

  • 150 g kokosovega olja
  • pest posušenih cvetov ognjiča
  • 100 g karitejevega masla
  • 50 g korenine perunike v prahu
  • 5 kapljic eteričnega olja sivke
  • 5 kapljic eteričnega olja kamilice

V vodni kopeli stopimo kokosovo olje, dodamo cvetove ognjiča in mešanico pustimo da se na nizki temperaturi macerira približno 1 uro. Nato mešanico precedimo in olje ponovno postavimo na vodno kopel. Dodamo karitejevo maslo in mešamo, da se maslo povsem stopi in vmeša.

Mešanico odstavimo z vodne kopeli in vmešamo korenine perunike v prahu in eterična olja. Mešamo toliko časa, da se mazilo ohladi, nato z njim napolnimo čiste steklene lončke. Tako pripravljeno mazilo lahko na hladnem hranimo do enega leta.

Kraljica eteričnih olj – vrtnica

Eterično olje vrtnice imenujemo tudi kraljica eteričnih olj! Poleg sivke, je to eno izmed najpogosteje uporabljanih klasičnih olj, tako v aromaterapiji, kot v naravni kozmetiki.

Med najbolj kakovostna eterična olja vrtnice, prištevamo bolgarsko olje. Vrtnice, iz katerih izdelujejo bolgarsko olje, rastejo v goratih predelih Bolgarije in imajo nežne, rožnate cvetove.

Za izdelavo enega litra eteričnega olja vrtnice, morajo nabrati kar 40.000 kilogramov cvetov!

To dragoceno eterično olje je viskozno, barva pa je precej odvisna od letine. Na končno barvo in vonj vpliva čas pobiranja cvetov, odtenek barve cvetov in vpliv podnebja.

Vonj je izredno cvetličen, sladek in ima temen podton. Cvetove za izdelavo olja, nabirajo zgodaj zjutraj, tako da je na njih še jutranja rosa. Olje vrtnice dviga razpoloženje, sprošča, preganja žalost in ustvarja občutek varnosti. Uporabljamo ga za nego zrele, suhe in občutljive kože. Deluje tonično, gladi gubice, regenerira kožo in blaži dermatitis.

Eterično olje vrtnice je sestavina najbolj žlahtnih kozmetičnih izdelkov za nego kože!

Eterična olja uporaba – rožmarin

Rožmarin, rosmarinus officinalis, je osnova za eterično olje rožmarina. Pridobivamo ga s parno destilacijo listov zelišča. Za liter olja, potrebujemo 50 kg rastline. Olje je svetlo rumene barve in je svežega, zeliščnega vonja. Rožmarin dviga razpoloženje in nas razveseljuje. Z njim premagujemo depresijo, umirjamo močna čustva in nihanja razpoloženja.

Eterično olje rožmarina je najpogosteje uporabljen pri izdelavi naravne kozmetike za preprečevanje celulita.

Pogosto ga uporabljamo tudi za nego mastnega lasišča in za naravno nego  las. Za lepe, močne lase in zdravo kožo,  priporočamo tudi uporabo minerala lepote msm!

Eterična olja uporaba – previdno!

Eterična olja moramo uporabljati previdno in se vedno držati splošnih opozoril!

  • Pri uporabi eteričnih olj moramo vedno paziti, da ne pridejo v bližino odprtega ognja in da niso nikoli dostopna otrokom!
  • Pred zaužitjem eteričnega olja, se vedno dobro poučite ali posvetujte s strokovnjakom. Nekatera eterična olja, moramo uživati izredno predvidno in v zelo majhnih odmerkih. Rožno olje in eterično olje jasmina, lahko zaužijemo samo do dve kapljici na dan. Medtem ko lahko sandalovo  in majaronovo eterično olje, vzamemo tudi do pet kapljic na dan.
  • Eterična olja uživamo vedno pod nadzorom zdravnika ali medicinsko usposobljenega terapevta.
  • Kadar eterično olje uporabljamo zunanje, ga vedno prej razredčimo z rastlinskim oljem in ga nanesimo na komolec in kmalu se bo pokazalo, če smo mogoče alergični!
  • Če krvavimo iz nosu ali imamo astmo, moramo biti pri inhaliranju eteričnih olj še posebej previdni.
  • Nekaterih eteričnih olj ne smemo uporabljati dlje časa in v večjih odmerkih. To so predvsem kafrovo, timijanovo, komarčkovo, limonino in žajbljevo eterično olje.
  • Vedno se držimo navodil in nikoli ne zaužijemo več kot šest kapljic eteričnega olja na dan.
  • Razen sivkinega in  eteričnega olja olja čajevca, nikoli ne uporabljamo nerazredčenih eteričnih olj.

Uporabljeno besedilo: eterična olja uporaba

Karmen

Recent Posts

Najboljše jedi z mletim mesom

Najboljše jedi z mletim mesom! Mleto meso je ena izmed najbolj vsestranskih sestavin v kuhinji.…

5 ur ago

20 super receptov za zdravo kosilo s piščancem

Zdravo kosilo s piščancem Zdravo prehranjevanje postaja vse pomembnejši del našega vsakdana, saj si vse…

5 dni ago

Recepti za poletne mineštre – recepti in nasveti

Recepti za poletne mineštre! Kako skuhamo najboljšo mineštro? V nadaljevanju prispevka si lahko ogledate najboljše…

6 dni ago

Ali je silikonski pašček za uro dobra izbira, za pametno uro?

Pametne ure so postale nepogrešljiv del vsakdanjika mnogih posameznikov, saj združujejo funkcionalnost in stil, omogočajo…

2 tedna ago

Panna cotta z jagodami

Panna cotta recept s svežimi jagodami z jagodami je preprost za pripravo in je primeren…

4 tedni ago

Merilec krvnega tlaka: Zanesljivo orodje za nadzor zdravja vašega srca

Merilec krvnega tlaka je ključen pripomoček za spremljanje zdravja srca in ožilja. Z njegovo pomočjo…

1 mesec ago

This website uses cookies.