Futr.si

Zlom kolka pri starostniku in demenca

Zlom kolka pri starostniku, ki ga ima v krempljih še demenca, je milo rečeno grozljiv. Z možem skrbiva za taščo in po smrti tasta lansko leto, se je skrb za njo podvojila, saj je tast vsaj zvečer pogledal, da je z njo vse v redu. Ko pa je ostala sama, sva bila ves čas v skrbeh. Moja največja bojazen je bil padec…..seveda se je točno to tudi zgodilo. Tašča je padla in si zlomila kolk.

Exif_JPEG_420

Eno letu po zlomu kolka tašča hodi z dvema palicama! Izlet na Soriško planino!

ZLOM KOLKA PRI STAROSTNIKU JE GROZLJIVA IZKUŠNJA

Moja draga tašča je padla nekega mrzlega januarskega večera. Kot pri večini starostnikov, je tudi pri njej za zlom kolka botrovala osteoporoza. Na vso srečo je bil mož tistega večera še pri njej in je lahko takoj ukrepal. Prijazna reševalca sta se hitro odzvala na naš klic in mamo strokovno oskrbela. Takoj sta povedala, da je kolk verjetno zlomljen, pokazala sta na položaj noge, ki je bila čudno obrnjena. Odpeljali smo se na ljubljansko urgenco, kjer smo bili sicer dokaj hitro na vrsti, a mama je imela tako hude bolečine, da je vsaka minuta pomenila kot ura.

Exif_JPEG_420

Obisk okrašene Ljubljane na božični večer!

DEMENCA JE NA TRAVMI PREZRTA

Ko smo na urgenci opravili prve preiskave in je mama končno dobila infuzijo proti bolečinam, so jo prestavili na travmo. Medtem je že nekajkrat pozabila kje sploh je, zakaj jo tako neznosno boli noga, želela je piti, bila je lačna, Čeprav je jedla preden je padla….a žal je tudi to že pozabila.
Zlom kolka pri starostniku, ki ga muči še demenca je težaven tako za zdravniško osebje, kot za svojce.
Z možem sva se tolažila, da bova pač večino dneva pri njej v bolnici, a tudi to se nama ni izšlo.

Na vrsto za operacijo je prišla šele naslednji večer, ves ta čas pa je kljub protibolečinski terapiji imela grozne bolečine. Z možem sva ji ves čas ponavljala, da si je zlomila kolk in da bo morala nekaj časa ostati v bolnici.
Ko pa sva midva odšla domov, je ostala na travmi nemočna, saj tam osebje resnično nima časa da bi se ukvarjalo z ljudmi z demenco.

Po štirih dnevih pa šok – prepoved obiskov! Zaradi gripe so za obiskovalce zaprli travmo. Komaj sva taščo ohranjala prisebno, novica da pa sploh ne smeva do nje, je bila milo rečeno šokantna. Medtem so naju zdravniki obvestili, da mama ne sodeluje pri fizioterapiji in predlagali, da jo premestijo v negovalno bolnišnico v Sežano.

Do odhoda v Sežano jo nisva videla, šele zadnji dan sva uspela, da je varnostnik do nje nesel mobitel. A zopet težava, tašča se večino časa ni znala javit na telefon, a nekako smo nekajkrat le govorili. Ves čas je hotela domov, vstajala je iz postelje, posledično so jo seveda privezali na posteljo. Raje ne pomislim, kakšne travme so to za bolnika z demenco….ne ve kje se nahaja, privezan na posteljo, brez znanih in varnih obrazov okoli sebe, z bolečinami, rada bi šla na stranišče saj ji je plenica neznanka….Več o demenci pri starostnikih, si lahko preberete na spletni strani:
www.spomincica.si

NEGOVALNA BOLNICA SEŽANA – ZLOM KOLKA PRI STAROSTNIKU

Namestitev v negovalno bolnico Sežana je bila v tem trenutku rešitev za vse. Končno sva prišla do nje, jo pomirila, počesala in ji razložila kaj se z njo dogaja. Na vso srečo demenca ni zbezljala in sedaj imamo upanje, da se bo sčasoma postavila na noge.
Več o negovalni bolnici Sežana si lahko preberete na njihovi spletni strani:

Exif_JPEG_420

Tašča na svojem vikendu na Taležu!

www.bolnisnica-sezana.si/

V negovalni bolnici v Sežani se je stanje takoj obrnilo na bolje. Prijetne gospe v sobi, pregled fiziatra in zdravnika, takoj fizioterapija, možnost obiskov skozi cel dan. Seveda jo sedaj čaka dolgo in boleče okrevanje, vendar verjamem da bo ta pogumna gospa kljub visoki starosti to zmogla.
Že tretji dan v bolnici, jo je prijazna fizioterapevtka Špela s pomočjo hojice učila hoditi. Resnično je čuden pogled na 90 let staro gospo, ki se uči hoditi in se šali s punco, ki je mlajša od nje skoraj za celo življenje.