Zgodovina raftinga v Sloveniji – prvi spust v Tacnu

posted in: Uncategorized | 0

zgodovina raftinga v sloveniji

Že pred 35 leti je bilo v Ljubljani ustanovljeno Splavarsko čolnarsko društvo SAVA, ki je prvo začelo na naše reke uvajati spuste z gumenjaki in rafti. Bilo je prvo takšno društvo v Sloveniji in Jugoslaviji in eno prvih v Evropi. Čolni so bili pobrani iz vojaškega odpada in pionir slovenskega raftinga Valant Janez, se je z njimi neustrašno in včasih prav nevarno podal na slovenske reke in kmalu tudi na Evropske!

V teh 35 letih se je nabralo ogromno spustov, veliko prigod in anekdot, nekaj jih boste lahko prebrali v člankih, kjer bomo predstavili kakšna je bila  zgodovino raftinga v Sloveniji skozi čas.

Zgodovina raftinga v Sloveniji

PRVI SPUST PO TACENSKI PROGI Z RAFTOM

Saj ni res, pa je! Karlo Lopata je bil povsod prvi, pri  vsakem  ekstremnem športu  je moral dokazati da ni meja. Tako se je leta 1984 odločil, da bo dokazal, da se po tacenskih brzicah lahko spusti tudi z raftom.

Spust z gumakom po Tacenskih brzicah je bil velik izziv! KLIKNI SLIKO! Zgodovina raftinga!

Okorni gumak vsekakor ni bil primeren za to progo, a Janez se ni dal. Za popestritev kajakaške tekme, so se pogumno spustili v brzice in bili v čolnu točno 6 sekund, nato pa je cela ekipa zaplavala v mrzlo vodo.

KMALU PRVA URADNA TEKMA V RAFTINGU

Leta 1989 je Kajak-kanu-klub-Tacen organiziral mednarodno tekmovanje v kajak slalomu, imenovan” Rašica 89″.Med prvim in drugim tekom je potekala prva mednarodna uradna tekma v raftingu, ki jo je organiziralo Splavarsko društvo SAVA, pod taktirko Valant Janeza.

Kmalu se je v Tacnu odvilo prvo mednarodno tekmovanje v raftingu! KLIKNI SLIKO!

V čolnu so napovedali 6 oseb, sodelovalo je 8 ekip.Tekma je potekala še po stari tacenski progi in za marsikaterega udeleženca je bila pretrd oreh, plaval je tudi starosta Karlo Lopata.

Rafting – divja voda v Tacnu! KLIKNI SLIKO!

KAKŠNI SO BILI PRVI ČOLNI ZA RAFTING?

Na starih gumakih je bilo potrebno še dodatno garati! Črpati vodo in občasno “pumpati” čoln! KLIKNI SLIKO!

Prvi spusti po naših rekah, so se odvijali v starih vojaških gumakih, pobranih iz vojaškega odpada. Janez Valant jih je pokrpal, med samo vožnjo je bil član posadke zadolžen za črpanje vode, občasno pa je posadka morala nekoga zadolžiti za “pumpanje” čolna, ker v starih gumakih voda ni odtekala, kakor v današnjih modernih čolnih. Je pa bilo to super za izgubljanje pivskih trebuščkov!

TEAM BUILDING

Po širšem prodoru raftinga v javnost, so raftanje (in tudi druge oblike ekipnih športov na tekočih vodah), v svoje team building programe, povzele tudi vse največje in opaznejše team building agencije po Sloveniji. Skupinsko raftanje druži, sprošča adrenalin, pomembno prispeva k izboljšanju komunikacije med ekipo (ki mora na raftu, v odvisnosti od težavnosti proge) vrhunsko sodelovati in poslušati navodila vodje, hkrati pa je raftanje odlična priložnost za team building v naravi in druženje pred in po samem dogodku.

Team building agencije raftanje vključujejo tudi v ostale programe, poslovne piknike in dogodke.

 

 

Zgodovina raftinga v Sloveniji