Futr.si

Zgodovina raftinga v Sloveniji – prvi spust v Tacnu

Že pred 35 leti je bilo v Ljubljani ustanovljeno Splavarsko čolnarsko društvo SAVA, ki je prvo začelo na naše reke uvajati spuste z gumenjaki in rafti. Bilo je prvo takšno društvo v Sloveniji in Jugoslaviji in eno prvih v Evropi.

SLIKA-KOLIBA

Rafting – slika kolibe Angela! KLIKNI SLIKO!

Čolni so bili pobrani iz vojaškega odpada in pionir slovenskega raftinga Valant Janez, se je z njimi neustrašno in včasih prav nevarno podal na slovenske reke in kmalu tudi na Evropske!

phoca_thumb_m_p1040164-1280x768

Rafting – spust po tacenskih brzicah!

V teh 35 letih se je nabralo ogromno spustov, veliko prigod in anekdot, nekaj jih boste lahko prebrali v člankih, kjer bomo predstavili kakšna je bila  zgodovino raftinga v Sloveniji skozi čas.

REŠI SE KDOR SE MORE! –  PRVI SPUST PO TACENSKI PROGI Z RAFTOM

Saj ni res, pa je! Karlo Lopata je bil povsod prvi, pri  vsakem  ekstremnem športu  je moral dokazati da ni meja. Tako se je leta 1984 odločil, da bo dokazal, da se po tacenskih brzicah lahko spusti tudi z raftom.

Zgodovina raftinga

Spust z gumakom po Tacenskih brzicah je bil velik izziv! KLIKNI SLIKO! Zgodovina raftinga!

Okorni gumak vsekakor ni bil primeren za to progo, a Janez se ni dal. Za popestritev kajakaške tekme, so se pogumno spustili v brzice in bili v čolnu točno 6 sekund, nato pa je cela ekipa zaplavala v mrzlo vodo.

KMALU PRVA URADNA TEKMA V RAFTINGU

Leta 1989 je Kajak-kanu-klub-Tacen organiziral mednarodno tekmovanje v kajak slalomu, imenovan” Rašica 89″.Med prvim in drugim tekom je potekala prva mednarodna uradna tekma v raftingu, ki jo je organiziralo Splavarsko društvo SAVA, pod taktirko Valant Janeza.

rafting

Kmalu se je v Tacnu odvilo prvo mednarodno tekmovanje v raftingu! KLIKNI SLIKO!

V čolnu so napovedali 6 oseb, sodelovalo je 8 ekip.Tekma je potekala še po stari tacenski progi in za marsikaterega udeleženca je bila pretrd oreh, plaval je tudi starosta Karlo Lopata.

Rafting

Rafting – divja voda v Tacnu! KLIKNI SLIKO!

KAKŠNI SO BILI PRVI ČOLNI ZA RAFTING?

phoca_thumb_l_slika-7-1280x768-300x240

Na starih gumakih je bilo potrebno še dodatno garati! Črpati vodo in občasno “pumpati” čoln! KLIKNI SLIKO!

Prvi spusti po naših rekah, so se odvijali v starih vojaških gumakih, pobranih iz vojaškega odpada. Janez Valant jih je pokrpal, med samo vožnjo je bil član posadke zadolžen za črpanje vode, občasno pa je posadka morala nekoga zadolžiti za “pumpanje” čolna, ker v starih gumakih voda ni odtekala, kakor v današnjih modernih čolnih. Je pa bilo to super za izgubljanje pivskih trebuščkov!