Regrat – zdravje na pomladnem krožniku

regratRegrat – zdravje na krožniku. Prihaja pomlad in kmalu bodo začele poganjati prve pomladne cvetlice, ob obronkih njiv pa bomo opazili mlad regrat.

Kaj je lepšega kot solata prvega mladega regrata?  Nabiramo ga na travnikih,  ob robovih njiv, predvsem pa pazimo, da ga nabiramo čim dlje od cest, industrijskih središč in gnojenih površin.

 

Regrat za solato nabiramo v začetku marca, zadnje čase pa ga zaradi vremenskih sprememb najdemo že februarja, v obmorskih krajih pa tudi že januarja. Včasih so bili kmetje veseli, če smo ga pobrali z njiv saj je veljal za nadležen plevel, zadnje čase pa žal velja omejitev nabiranja tudi za regrat.

REGRAT IN OMEJITVE PRI NJEGOVEM NABIRANJU

 

Ministrstvo za kmetijstvo je določilo kazni za tiste, ki bodo nabrali preveč regrata. Posameznik lahko nabere kilogram regrata, očistiti pa ga mora na kraju samem. Podoben ukrep velja za samonikle gobe.

Za omejitev nabiranja regrata se je ministrstvo odločilo na podlagi pritožb kmetov, ki pravijo da nabiralci skubijo njihove njive in teptajo travo. Kazen znaša 250€, o smiselnosti te odredbe pa premislite sami. Več o nabiranju in uporabi regrata si lahko preberete na spletni strani:

 

REGRATOV MED

Ko regrat zacveti v prelepi rumeni barvi, lahko cvetove naberemo in naredimo regratov med. Pravilno bi se verjetno reklo regratov sirup, vendar smo mi doma rekli kar regratov med. Naberemo približno 200 cvetov regrata, uporabimo samo rumen cvet, zeleno obrobo pa zavržemo.

 

 

Cvetove počasi kuhamo v pokriti posodi 20 minut, odcedimo in tekočini dodamo 1,5 kg sladkorja in sok treh limon.

 

Pokrito kuhamo eno uro, kmalu bi morala biti gostota enaka medu. Uporabljamo ga enako kot navaden med, razredčen z vodo je čudovit osvežilen napitek.

 

Pripravke iz regrata so že v daljni zgodovini uporabljali za razstrupljanje telesa in odpravljanje težav z žolčnimi kamni.

REGRATOVA KAVA

 

Regratova kava spodbuja delovanje jeter in krepi telo, pomaga krepiti imunski sistem.

Priprava:

Korenine na zmernem ognju spražimo, ves čas mešamo, da dobimo temno rjavo ali črno barvo. Nato korenine zmeljemo v strojčku za mletje kave.

 

Glede na to kako močno kavo želimo, odmerimo zvrhano žličko ali dve regratove kave na skodelico in nato skuhamo kavo kot navadno  turško kavo. Nato dobro odcedimo in ponudimo svežo regratovo kavo.

Recept za regratovo kavo je iz knjige Darje Rojec, Nasveti in izkušnje iz prve roke.

 

REGRATOVA JUHA

Iz regrata seveda lahko pripravimo še veliko jedi, razne omlete,  juhe, čaje , sirupe in še bi se kaj našlo. Tukaj bi jaz izpostavila regratovo juho, ki  pri nas ni tako zelo poznana kot solata iz regrata.

 

Približno 200 g opranih regratovih listov prevremo v kropu, ki smo mu dodali kozarec mleka. Po par minutah precedimo in dodamo kuhanemu krompirju v kosih in skupaj še par minut prevremo. Na olju prepražimo nekaj česna in ga dodamo juhi.

regratova juha

 

S paličnim mešalnikom zmešamo, po želji do gladke mase, dobro pa je tudi če so vmes še koščki krompirja. Po okusu solimo in popopramo, postrežemo lahko s popečenimi kockami belega kruha.

        PA DOBER TEK!