Futr.si

Kako odpraviti slab zadah? – Nekaj praktičnih nasvetov!

Kako odpraviti slab zadahPoglejte si nekaj praktičnih nasvetov kako odpraviti slab zadah.

Kako povedati osebi poleg nas, da ima slab zadah? Težko, kajne? Ta tema je pri nas še vedno tabu, ljudem ki jih pesti slab zadah, tega ne povemo naravnost, raje se odmikamo od njih, ali pa se jim že na daleč ognemo.

Če pri sebi opazimo slab zadah, brez opozorila bližnjih, se nas je  verjetno že lotila kakšna bolezen Takrat seveda hitimo iskati rešitev: Kako odpraviti slab zadah?

Če sumite na kakšno resno bolezen, obiščite zdravnika, za manjše tegobe pa lahko posežete po domačih pripravkih. Vsak človek ima kdaj zadah iz ust, sploh zjutraj, preden si umijemo zobe ali pojemo zajtrk. Na splošno prevladuje mnenje, da je slab zadah vedno posledica slabe ustne higiene ali slabih zob.

Vendar je to še kako daleč od resnice. Na slab zadah vplivajo različni vzroki, seveda nam iz ust smrdi po cigaretih, ali pa po kakšnem kozarčku preveč.  Vendar se po teh prekrških zadah popravi, ko si umijemo zobe.

Ali je slab zadah lahko znak resne bolezni?

Kadar se  zgodi, da se pojavi zelo slab zadah iz ust, moramo vedno vedno pomisliti, da se v našem telesu nekaj dogaja.

Zelo pogost vzrok slabega zadaha je seveda slaba higiena ustne votline, gnili zobje, vnete dlesni ali obloge na jeziku. Ko razmišljamo kako odpraviti slab zadah, moramo pomisliti tudi na bolezen grla ali vnete mandeljne.

Vedno pa imamo slab zadah, kadar zbolimo za boleznimi ledvic, jeter, infekcijami pljuč in prebavnimi težavami. Nekje sem prebrala, da vse bolezni izvirajo iz črevesja in se z to izjavo kar strinjam. Če vas muči zaprtje, trebušni krči ali driska, boste prav gotovo imeli zelo slab zadah. Pri težavah s prebavo priporočamo uživanje indijskega trpotca!močan zadah iz ust

Posebej previdno moramo ravnati, kadar imamo občasno zaprtje ali drisko, imamo ves čas občutek tiščanja na stranišče in se na blatu pojavlja kri. Vaš zadah bo postal težak, zatohel in bo zelo smrdel.

Vse to lahko kaže na težka obolenja na črevesju, ponavadi raste kakšen rakav tumor. Ob takšnih znakih le pojdite k zdravniku, čeprav bo na koncu ugotovil samo zobno gnilobo.

Zakaj se pri shujševalnih dietah pojavi slab zadah?

Ženske smo pač ženske, naše mišljenje o nas samih, je včasih prav smešno, sploh kadar je govora o naših kilogramih. Vendar pozor! Pri raznih shujševalnih dietah se nam lahko pojavi slab zadah, seveda je tu na mestu vprašanje: Kako odpraviti slab zadah? Ko se lotimo hujšanja in raznih diet, bodimo pozorni na raznovrstno prehrano, popijmo veliko vode, da preprečimo dehidracijo. Več o varnem hujšanju si lahko preberete v tem članku!

 

kako preprečiti slab zadahDiete smo se  verjetno lotili tudi zato, ker imamo zakisano telo in nakopičene strupe.  Z veliko tekočine se bodo strupi izločali iz telesa, pot in urin nam bo smrdel, prav tako bomo imeli zadah iz ust. Več o varnem razstrupljanju telesa si preberite v  članku, kako razstrupiti telo s prehranskimi dopolnili.

 

Pri današnjem načinu življenja se ne moremo ogniti stresu, občasnemu jemanju zdravil, nošenju zobne proteze. Vsi ti spremljevalci v našem sodobnem življenju, tudi povzročajo slab zadah. Pozorno prisluhnimo svojemu telesu! Vsake dolgotrajne spremembe v ustih in ustni sluznici so lahko nevarne, če jih spremlja zadah in bele obloge – afte, pa le obiščite zdravnika, saj je to lahko znak raka ustne votline. (1)

Kako odpraviti slab zadah – nekaj praktičnih nasvetov!

 

  • Predvsem pazite na ustno higieno, uporabljajte zobno nitko , zmanjšajte uporabo cigaret in alkohola. Pazite, da imate v ustih vedno veliko sline, saj ta v celi ustni votlini uničuje bakterije.

 

  • Za prvo pomoč, če ste jedli česen ali čebulo, pomaga kos kruha ali svež peteršilj. Bakterije v ustni votlini uničuje tudi limona, slab zadah prežene tudi cimet z medom. Včasih pa te manjše zvijače ne pomagajo in takrat začnemo resno iskati rešitev, kako odpraviti slab zadah.

obloge na jeziku slab zadah

 

  • Pijte čaje, ki jih pripravite sami, kopriva, rman in ognjič vam bodo pomagali očistiti telo raznih strupov, ki jih vnašamo s hrano, iz okolja in z raznimi zdravili, ki jih uživamo.

 

  • Kadar trpite za kroničnim stresom in pomanjkanjem spanja, vam bo verjetno neprijetno smrdelo iz ust. Pomaga izpiranje ust z žajbljem, žvečenje koprovih semen, nekaj kapljic brinjevega olja damo v vodo in po požirkih spijemo.

slab zadah iz želodca

  • Kadar se vam naredijo obloge na jeziku, pomaga pelinov čaj. Previdno! S pelinovim čajem ravnajte previdno, za skodelico čaja vzemite samo polovico čajne žličke pelina.

 

Držite se osnovnih načel zdravega življenja, uživajte veliko sadja in zelenjave, večkrat se odpravite v naravo in redno razstrupljajte svoje telo. Ob skrbni negi vašega telesa, bo izzvenel tudi slab zadah! (2)