Kaj za kosilo – preprosti in zdravi recepti – tudi za hujšanje

kaj za kosilo
IDEJA ZA KOSILO: SLOVENSKI DOMAČI REZANCI! SUPER CENA – KLIKNI SLIKCO!

V Ljubljani je leta 1955 Zveza zadružnic Slovenije izdala knjigo Več zelenjave, več zdravja. Knjigo so napisali znani strokovnjaki na področju zdravja, gospodinjstva in poznavanja vrtnarstva. Ugotovili so namreč, da  v nekaterih predelih Slovenije otroci še vedno zbolevajo za rahitisom in da so zelo dovzetni za vsa obolenja, ker uživajo preveč močnatih in mastnih jedi, ter premalo zelenjave. Torej kaj za kosilo?

Odrasli so zaradi takšne hrane predebeli in bolehni. Gospe zadružnice so sklenile, da je potrebno gospodinje v mestu in na vasi naučiti, kako naj hranijo svojo družino, da delovna zmožnost ne bo preveč padala, obenem pa so jih okarale, da imajo premalo urejene vrtove.

Tako je nastal priročnik, ki je vseboval nasvete o zdravi prehrani nasvete kako urediti vrt in kaj na njem pridelati, na koncu pa še nekaj receptov za enolončnice, za pomoč gospodinjam, kadar imajo na hrani veliko ljudi, kot so žetev in podobno. Poglejmo, kaj so kuhale gospodinje v davnem letu 1955!

 

 

Več zelenjave – več zdravja? Ali je bila zelenjava vedno cenjena?

 

Vzgojeni smo bili v zavedanju, da moramo za uravnoteženo prehrano uživati sadje in zelenjavo. Vendar sadje in zelenjava pri Slovencih nista bila vedno tako čislana kot danes.Po  velikem pomanjkanju so se odprle trgovine, v mestih tudi večji marketi in gospodinje so hrano raje kupile tam, kot pa jo pridelale doma. Seveda to ni trajalo dolgo, doma pridelana hrana je bila spet na mizah in počasi se je v obroke prikradla tudi zelenjava. Na vprašanje: Kaj za kosilo, si oglejte recept ali dva z zelenjavo! Pripravili smo vam tudi nekaj receptov za shujševalno dieto, recepte z mesom, recepte za vegetarijance in recepte za vse bolj priljubljeno lchf dieto! 

 

Kaj za kosilo – poskusite jedi z zeljem!

 

Če ste trenutno na kakšni shujševalni dieti, si tole kosilo morate pogledati! Več o hujšanju si lahko preberete tudi v tem članku! Shujševalne diete z zeljem so splošno znane, toda ves obrok z zeljem? Zakaj pa ne?

 

Zelje spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore, kislo zelje pa vsebuje tudi probiotike. Več o probiotikih si lahko preberete na tej povezavi!

 

Zeljna juha s krompirjem:

Polovico zeljne glave razrežemo na rezance. Na ( masti?) ali olivnem olju zarumenimo rezino narezane slanine in eno sesekljano čebulo, nato dodamo zelje.

 

Vse dobro premešamo, prilijemo malo vroče vode in dušimo. Napol mehko zelje potresemo z žlico moke, malo popražimo in zalijemo z vodo. Ko zavre, dodamo juhi še na majhne kocke zrezan krompir in kuhamo do mehkega. (1)

 

Zeljna solata: 

Očiščeno zeljno glavo razrežemo na tanke rezance, jim dodamo še vroč, kuhan krompir, olje, kis, kumino in sesekljan peteršilj, posolimo, pomešamo in dober tek! 

 

Sesekljana pečenka v zelju:

 

Kuhane in odcejene zeljne liste naložimo na desko v obliko pravokotnika Pripravimo nadev iz zmletega mesa, ki mu dodamo jajce, dišave, sol in dobro premešamo.

 

Na zeljni pravokotnik damo nadev, zvijemo v klobaso, prevežemo z vrvico in položimo v pekač, polijemo z ( vročo mastjo?) ali olivnim oljem, spečemo kot navadno pečenko.

 

Lchf kosilo – manj ogljikovih hidratov in več maščob!

 

Bučke z dimljenim lososom

kosilo na hitro in poceni
PRI RECEPTU UPORABITE EKSTRA DEVIŠKO KOKOSOVO MAŠČOBO! PREVERI SUPER CENO!

Za pripravo čudovitega recepta za lchf kosilo, potrebujemo naslednje sestavine: 

 

  • 1 veliko bučko
  • 50 gramov dimljenega lososa
  • 50 gramov kremnega sirnega namaza
  • 1 žlička sveže naribanega hrena
  • 100 ml sladke smetane
  • kokosovo maščobo
  • sok ene limone
  • koper in sol
  • malo svežega drobnjaka

 

Veliko bučko po sredini razrežemo na tanke rezine in jih v ponvi popečemo. Bučke nato posolimo in počakamo, da se ohladijo. Pripravimo kremni namaz, tako da v sirni namaz dodamo nekaj kapljic limoninega soka, stepeno sladko smetano in sveže nariban hren. Tako pripravljen namaz damo na rezine bučk, dodamo koščke lososa in bučko zvijemo v zavitek. na vrh potresemo koper in sveže narezan drobnjak.

 

Bučke z lososom so lahko lchf predjed ali glavni obrok. Bučne zavitek  vedno postrežemo hladne, namesto lososa lahko dodamo kakšno drugo meso. Dodamo lahko tudi gobe, šampinjone ali jurčke, ki jim dodamo malo česna.

 

Jedilnik za hujšanje – Testenine in omaka s tunino

 

Pri hujšanju se nam ni potrebno popolnoma odpovedati testeninam! Na tržišču so tudi testenine brez ogljikovih hidratov, ki jih v receptih uporabimo kot običajne testenine.

 

Za pripravo testenin s tunino, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 100 gramov testenin brez ogljikovih hidratov
  • 1 majhna čebula in malo soli
  • 1 žlička olivnega olja, majhen šopek sveže bazilike
  • 200 gramov pretlačenega paradižnika s koščki
  • 100 gramov tunine iz pločevinke ( brez olja )
  • 1 žlička svežega sira
  • ostra paprika v prahu, žlička kaper in poper

 

Testenine brez ogljikovih hidratov stresemo v 400 ml slanega kropa in skuhamo po navodilih proizvajalca. Čebulo olupimo, drobno narežemo in jo popražimo na vročem olju. Dodamo pretlačen paradižnik in kratek čas kuhamo na majhnem ognju. Tunino raztrgamo z vilicami in dodamo k paradižniku. Omako še nekaj časa kuhamo na šibkem ognju, nato primešamo sveži sir in močno začinimo s ostro papriko, soljo, poprom in kaprami. Baziliko operemo, posušimo in grobo nasekljamo. Testenine prelijemo z omako in potresemo s svežo baziliko.

 

Ta recept nam bo vzel 20 minut časa, porcija pa vsebuje  naslednje učinkovine:

 

  • 547 kalorij
  • 15 gramov beljakovin
  • 8 gramov maščobe
  • 102 grama ogljikovih hidratov ( če uporabimo navadne testenine)
  • 7 gramov vlaknin