Kaj za kosilo – super recepti za vsak dan

Kaj za kosilo – super recepti za vsak dan

kaj za kosilo
IDEJA ZA KOSILO: SLOVENSKI DOMAČI REZANCI! SUPER CENA – KLIKNI SLIKCO!

V Ljubljani je leta 1955 Zveza zadružnic Slovenije izdala knjigo Več zelenjave, več zdravja. Knjigo so napisali znani strokovnjaki na področju zdravja, gospodinjstva in poznavanja vrtnarstva. Ugotovili so namreč, da  v nekaterih predelih Slovenije otroci še vedno zbolevajo za rahitisom in da so zelo dovzetni za vsa obolenja, ker uživajo preveč močnatih in mastnih jedi, ter premalo zelenjave. Torej kaj za kosilo?

Odrasli so zaradi takšne hrane predebeli in bolehni. Gospe zadružnice so sklenile, da je potrebno gospodinje v mestu in na vasi naučiti, kako naj hranijo svojo družino, da delovna zmožnost ne bo preveč padala, obenem pa so jih okarale, da imajo premalo urejene vrtove.

Tako je nastal priročnik, ki je vseboval nasvete o zdravi prehrani nasvete kako urediti vrt in kaj na njem pridelati, na koncu pa še nekaj receptov za enolončnice, za pomoč gospodinjam, kadar imajo na hrani veliko ljudi, kot so žetev in podobno. Poglejmo, kaj so kuhale gospodinje v davnem letu 1955!

Kaj za kosilo?

Vzgojeni smo bili v zavedanju, da moramo za uravnoteženo prehrano uživati sadje in zelenjavo. Vendar sadje in zelenjava pri Slovencih nista bila vedno tako čislana kot danes. Zaradi pomanjkanja vitaminov in preveč hrane, ki je vsebovala belo moko in sladkor, so se mnogi začeli slabo počutiti, ker so imeli oslabljeno črevesje in črevesno floro. 

Poleg slabe prebave, so se mnogi slabo počutili tudi zaradi zamaščenih jeter, čeprav so težave z jetri večinoma predpisovali ljudem, ki so prekomerno uživali alkohol.  Takšno mišljenje je bilo še dolgo prisotno in še sedaj lahko marsikje zasledimo neprimerno pripravo hrane.

imunobiotiki
IMUNOBIOTIKI ZA ZDRAVO ČREVESNO FLORO! NAROČI TUKAJ! 3+1 GRATIS!

Po  velikem pomanjkanju so se odprle trgovine, v mestih tudi večji marketi in gospodinje so hrano raje kupile tam, kot pa jo pridelale doma.

Juhe

Juhe postrežemo kot predjed, ali pa kot samostojno jed. Bolj goste juhe, ali juhe z zakuhami, so pogosto dovolj nasitne, da ne potrebujemo glavne jedi. Pri nas so še vedno najbolj priljubljene klasične juhe, kot je goveja juha in kurja juha. Nato so na vrsti razne zelenjavne juhe, posebej poleti, ko imamo na voljo dovolj sveže zelenjave. Vsekakor imamo Slovenci radi juhe, pa naj bo to goveja juha ali pa kremna juha iz špinače.

Korenčkova kremna juha s koprom

Z eno porcijo korenčkove juhe, dobi naše telo kar štirikratno dnevno količino vitamina A. Okusna kremna juha vsebuje tudi vitamin C, rastlinske vlaknine in kalij. V eni porciji je 153 kalorij in 6 gramov beljakovin. Za pripravo sestavine bomo potrebovali 10 minut in za kuhanje 45 minut.

Za kremno korenčkovo juho potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 grobo sesekljana čebula
  • 1 strt strok česna
  • 400 gramov piščančje jušne osnove
  • 600 gramov korenja
  • malo suhega, zdrobljenega timijana
  • sol, poper
  • 60 ml nemastnega jogurta
  • 1 jedilna žlica drobno sesekljanega kopra

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo in strt česen. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na večje kose. Dodamo ga k čebuli in česnu, ter zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še timijan in 40 minut kuhamo v nepokriti ponvi. Ko je korenje mehko, juho dobro zmešamo v mešalniku, ter jo popramo in solimo.

Kremno juho postrežemo vročo, na vsak krožnik dodamo malo jogurta ali kisle smetane, ter čisto na koncu posujemo z drobno sesekljanim koprom. 

Glavne mesne jedi

Za kosilo običajno postrežemo tudi meso. Tukaj imamo izbiro resnično skoraj neskončno. Na voljo imamo goveje meso, svinjsko meso, perutnino, ribe in tako naprej. Tukaj bomo poskusili nekaj preprostih receptov, ki so najpogosteje na naših mizah.

Pohan piščanec 

Pohano ali ocvrto meso je še vedno med najbolj priljubljenimi, čeprav ni preveč dobro za naše zdravje. Za ocvrto piščančje meso, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 piščanec
  • moka
  • jajca
  • drobtine
  • 40 dag masti ali olja
  • sol

Piščanca razrežemo na 6 delov. Meso rahlo posolimo in ga povaljamo v moki, jajcih in drobtinah. V ponvi segrejemo mast ali olje, ter meso hrustljavo ocvremo. Manjši kosi mesa so ocvrti v približno 7 minutah, za večje kose potrebujemo več časa, saj je sicer meso ob kosteh še rdeče. Postrežemo z krompirjevo solato, ki jo začinimo z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. 

Jedi na žlico

Jedi na žlico običajno kuhamo v enem loncu, postrežemo pa jih kot samostojno jed ali kot prilogo. Pri nas so najbolj priljubljene jedi na žlico razne mineštre, golaž, zelenjavne juhe in še mnoge druge podobne jedi.

Recepti z zelenjavo

Seveda to ni trajalo dolgo, doma pridelana hrana je bila spet na mizah in počasi se je v obroke prikradla tudi zelenjava. Na vprašanje: Kaj za kosilo, si oglejte recept ali dva z zelenjavo! Pripravili smo vam tudi nekaj receptov za shujševalno dieto, recepte z mesom, recepte za vegetarijance in recepte za vse bolj priljubljeno lchf dieto! 

lchf recepti
LCHF PAKET PO UGODNI CENI! POGLEJ VEČ IN NAROČI!

Zdravi recepti z zeljem

Če ste trenutno na kakšni shujševalni dieti, si tole kosilo morate pogledati! Več o hujšanju si lahko preberete tudi v tem članku! Shujševalne diete z zeljem so splošno znane, toda ves obrok z zeljem? Zakaj pa ne? Poznamo tudi juhe, ki resnično topijo maščobne obloge na trebuhu!

Zelje spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore, kislo zelje pa vsebuje tudi probiotike. Več o probiotikih si lahko preberete na tej povezavi!

Zeljna juha s krompirjem

Polovico zeljne glave razrežemo na rezance. Na ( masti?) ali olivnem olju zarumenimo rezino narezane slanine in eno sesekljano čebulo, nato dodamo zelje. Vse dobro premešamo, prilijemo malo vroče vode in dušimo. Napol mehko zelje potresemo z žlico moke, malo popražimo in zalijemo z vodo. Ko zavre, dodamo juhi še na majhne kocke zrezan krompir in kuhamo do mehkega. (1)

Zeljna solata

Očiščeno zeljno glavo razrežemo na tanke rezance, jim dodamo še vroč, kuhan krompir, olje, kis, kumino in sesekljan peteršilj, posolimo, pomešamo in dober tek!

Sesekljana pečenka v zelju

Kuhane in odcejene zeljne liste naložimo na desko v obliko pravokotnika Pripravimo nadev iz zmletega mesa, ki mu dodamo jajce, dišave, sol in dobro premešamo. Na zeljni pravokotnik damo nadev, zvijemo v klobaso, prevežemo z vrvico in položimo v pekač, polijemo z ( vročo mastjo?) ali olivnim oljem, spečemo kot navadno pečenko.

Krompir

Krompir je zelo priljubljeno živilo, ki je v zgodovini mnoge družine reševal pred lakoto. Krompir je na voljo skozi celo leto, zato ga lahko poljubno uporabljamo v raznih receptih. 200 gramov pečenega krompirja vsebuje 200 kalorij, kalij, ki je pomemben za vzdrževanje normalnega krvnega pritiska in veliko C vitamina.

Krompir je tudi dober vir rastlinskih vlaknin, ki so potreben za dobro prebavo. V lupini krompirja najdemo flavonoide in druge varovalne učinkovine.

Krompir lahko pečemo in kuhamo, je odlična priloga ali glavna jed. Krompir je tudi primeren za zgoščevanje juh namesto moke. Skratka, krompir je še vedno priljubljena in okusna zelenjava.

Krompirjevi mafini

Krompir malo drugače! Tokrat bomo pripravili krompirjeve mafine z zelenjavo in gobami. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 krompirje
  • nekaj mladih čebulic
  • 100 gramov šampinjonov
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 žlice pirine moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 jajce
  • sol

Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na manjše kocke. Skuhamo ga v slanem kropu, ko je kuhan ga odcedimo in ohladimo. Ohlajen krompir zmešamo, tako da dobimo gladko maso.

Pretlačen krompir stresemo v večjo skledo, dodamo jajce, pecilni prašek in sol. Nato dodamo še pirino moko in zgnetemo gladko testo.

Nato pripravimo ostalo zelenjavo. Brokoli operemo, ga razdelimo na cvetke in poparimo v slani vodi.  Brokoli ohladimo, lahko s hladno vodo in ga odcedimo. Šampinjone očistimo in narežemo na tanjše rezine, čebulice očistimo in jih na drobno narežemo.

V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in najprej prepražimo šampinjone, nato pa dodamo še mlade čebulice. Na hitro še popražimo in nato vse skupaj damo v krompirjevo testo, ter dodamo še brokoli.

Vse skupaj premešamo in nato z maso napolnimo modelčke za mafine, največ do tretjine. Mafine postavimo v vročo pečico, pečemo 20 minut, pri 170 stopinjah C. Krompirjeve mafine postrežemo hladne, po vrhu jih okrasimo z kolobarčki mlade čebule.

Lchf kosilo – manj ogljikovih hidratov in več maščob!

Lchf prehrana je vse bolj cenjena v zadnjem času in se je poslužuje vse več ljudi. Pri tem načinu prehranjevanja uživamo manj ogljikovih hidratov in nekoliko več maščob. Za lchf kosilo lahko brskamo med mnogimi priljubljenimi recepti, nekaj si jih lahko ogledate na tej povezavi: Lchf recepti!

Bučke z dimljenim lososom

kosilo na hitro in poceni
PRI RECEPTU UPORABITE EKSTRA DEVIŠKO KOKOSOVO MAŠČOBO! PREVERI SUPER CENO!

Za pripravo čudovitega recepta za lchf kosilo, potrebujemo naslednje sestavine: 

  • 1 veliko bučko
  • 50 gramov dimljenega lososa
  • 50 gramov kremnega sirnega namaza
  • 1 žlička sveže naribanega hrena
  • 100 ml sladke smetane
  • kokosovo maščobo
  • sok ene limone
  • koper in sol
  • malo svežega drobnjaka

Veliko bučko po sredini razrežemo na tanke rezine in jih v ponvi popečemo. Bučke nato posolimo in počakamo, da se ohladijo. Pripravimo kremni namaz, tako da v sirni namaz dodamo nekaj kapljic limoninega soka, stepeno sladko smetano in sveže nariban hren. Tako pripravljen namaz damo na rezine bučk, dodamo koščke lososa in bučko zvijemo v zavitek. na vrh potresemo koper in sveže narezan drobnjak.

Bučke z lososom so lahko lchf predjed ali glavni obrok. Bučne zavitek  vedno postrežemo hladne, namesto lososa lahko dodamo kakšno drugo meso. Dodamo lahko tudi gobe, šampinjone ali jurčke, ki jim dodamo malo česna.

Ideje za kosilo s testeninami

Pri hujšanju se nam ni potrebno popolnoma odpovedati testeninam! Na tržišču so tudi testenine brez ogljikovih hidratov, ki jih v receptih uporabimo kot običajne testenine.

testenine brez ogljikovih hidratov
TESTENINE BREZ OGLJIKOVIH HIDRATOV! NAROČI PO UGODNI CENI!

Testenine s tunino

Za pripravo testenin s tunino, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov testenin brez ogljikovih hidratov
  • 1 majhna čebula in malo soli
  • 1 žlička olivnega olja, majhen šopek sveže bazilike
  • 200 gramov pretlačenega paradižnika s koščki
  • 100 gramov tunine iz pločevinke ( brez olja )
  • 1 žlička svežega sira
  • ostra paprika v prahu, žlička kaper in poper

Testenine brez ogljikovih hidratov stresemo v 400 ml slanega kropa in skuhamo po navodilih proizvajalca. Čebulo olupimo, drobno narežemo in jo popražimo na vročem olju. Dodamo pretlačen paradižnik in kratek čas kuhamo na majhnem ognju.

Tunino raztrgamo z vilicami in dodamo k paradižniku. Omako še nekaj časa kuhamo na šibkem ognju, nato primešamo sveži sir in močno začinimo s ostro papriko, soljo, poprom in kaprami. Baziliko operemo, posušimo in grobo nasekljamo. Testenine prelijemo z omako in potresemo s svežo baziliko.

Ta recept nam bo vzel 20 minut časa, porcija pa vsebuje  naslednje učinkovine:

  • 547 kalorij
  • 15 gramov beljakovin
  • 8 gramov maščobe
  • 102 grama ogljikovih hidratov ( če uporabimo navadne testenine)
  • 7 gramov vlaknin

Še nekaj idej kaj za kosilo:

Author Image
Karmen
Show Buttons
Hide Buttons