Kaj za kosilo – super recepti za vsak dan

kaj za kosilo
IDEJA ZA KOSILO: SLOVENSKI DOMAČI REZANCI! SUPER CENA – KLIKNI SLIKCO!

V Ljubljani je leta 1955 Zveza zadružnic Slovenije izdala knjigo Več zelenjave, več zdravja. Knjigo so napisali znani strokovnjaki na področju zdravja, gospodinjstva in poznavanja vrtnarstva. Ugotovili so namreč, da  v nekaterih predelih Slovenije otroci še vedno zbolevajo za rahitisom in da so zelo dovzetni za vsa obolenja, ker uživajo preveč močnatih in mastnih jedi, ter premalo zelenjave. Torej kaj za kosilo?

Odrasli so zaradi takšne hrane predebeli in bolehni. Gospe zadružnice so sklenile, da je potrebno gospodinje v mestu in na vasi naučiti, kako naj hranijo svojo družino, da delovna zmožnost ne bo preveč padala, obenem pa so jih okarale, da imajo premalo urejene vrtove.

Tako je nastal priročnik, ki je vseboval nasvete o zdravi prehrani nasvete kako urediti vrt in kaj na njem pridelati, na koncu pa še nekaj receptov za enolončnice, za pomoč gospodinjam, kadar imajo na hrani veliko ljudi, kot so žetev in podobno. Poglejmo, kaj so kuhale gospodinje v davnem letu 1955!

Kaj za kosilo – najboljši recepti v letu 2020

Vzgojeni smo bili v zavedanju, da moramo za uravnoteženo prehrano uživati sadje in zelenjavo. Vendar sadje in zelenjava pri Slovencih nista bila vedno tako čislana kot danes. Zaradi pomanjkanja vitaminov in preveč hrane, ki je vsebovala belo moko in sladkor, so se mnogi začeli slabo počutiti, ker so imeli oslabljeno črevesje in črevesno floro. 

Poleg slabe prebave, so se mnogi slabo počutili tudi zaradi zamaščenih jeter, čeprav so težave z jetri večinoma predpisovali ljudem, ki so prekomerno uživali alkohol.  Takšno mišljenje je bilo še dolgo prisotno in še sedaj lahko marsikje zasledimo neprimerno pripravo hrane.

imunobiotiki
IMUNOBIOTIKI ZA ZDRAVO ČREVESNO FLORO! NAROČI TUKAJ! 3+1 GRATIS!

Po  velikem pomanjkanju so se odprle trgovine, v mestih tudi večji marketi in gospodinje so hrano raje kupile tam, kot pa jo pridelale doma.

Juhe

Juhe postrežemo kot predjed, ali pa kot samostojno jed. Bolj goste juhe, ali juhe z zakuhami, so pogosto dovolj nasitne, da ne potrebujemo glavne jedi. Pri nas so še vedno najbolj priljubljene klasične juhe, kot je goveja juha in kurja juha.

Nato so na vrsti razne zelenjavne juhe, posebej poleti, ko imamo na voljo dovolj sveže zelenjave. Vsekakor imamo Slovenci radi juhe, pa naj bo to goveja juha ali pa kremna juha iz špinače.

Kokošja juha

Poleg goveje juhe, je kurja ali kokošja juha še vedno najbolj priljubljena. Za resnično dobro kurjo juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 celo kokoš
  • jušno  zelenjavo
  • žlica masti
  • 2 žlici moke
  • pol žemlje
  • jajce
  • nožev vrh muškatnega cveta
  • 1/4 litra vina
  • sol
kokošja juha
DOMAČA KOKOŠJA JUHA! POGLEJ ŠE VEČ RECEPTOV ZA KOKOŠJO JUHO! KLIKNI SLIKCO!

Očiščeno kokoš narežemo na večje kose. Polovico mesa damo posebej kuhat v slan krop. Drugo polovico mesa pa skupaj z jušno zelenjavo popražimo na vroči masti. Večkrat premešamo in ko je meso rumeno zapečeno, dodamo na koleščke narezano žemljo, ki smo jo prej namočili v raztepenem jajcu.

Malo popražimo in nato po mesu posujemo moko, še malo popražimo in nato ponev odstranimo z ognja. Popraženemu kurjemu mesu izločimo kosti, jih potolčemo in stresemo v mesu, ki ga posebej kuhamo.

Meso brez kosti zmeljemo in ga skupaj z jušno zelenjavo in žemljami pretlačimo in razmešamo v precejeno kurjo juho. Dodamo muškatov cvet, vino in na kocke narezano kokošje meso, ki smo ga  kuhali v juhi. Dodamo sol in še malo prevremo. Kokošjo juho postrežemo z domačimi jušnimi rezanci. 

Korenčkova kremna juha s koprom

Z eno porcijo korenčkove juhe, dobi naše telo kar štirikratno dnevno količino vitamina A. Okusna kremna juha vsebuje tudi vitamin C, rastlinske vlaknine in kalij. V eni porciji je 153 kalorij in 6 gramov beljakovin. Za pripravo sestavine bomo potrebovali 10 minut in za kuhanje 45 minut.

Za kremno korenčkovo juho potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 grobo sesekljana čebula
  • 1 strt strok česna
  • 400 gramov piščančje jušne osnove
  • 600 gramov korenja
  • malo suhega, zdrobljenega timijana
  • sol, poper
  • 60 ml nemastnega jogurta
  • 1 jedilna žlica drobno sesekljanega kopra

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo in strt česen. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na večje kose. Dodamo ga k čebuli in česnu, ter zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še timijan in 40 minut kuhamo v nepokriti ponvi. Ko je korenje mehko, juho dobro zmešamo v mešalniku, ter jo popramo in solimo.

Kremno juho postrežemo vročo, na vsak krožnik dodamo malo jogurta ali kisle smetane, ter čisto na koncu posujemo z drobno sesekljanim koprom. 

Pomladna juha z mesnimi cmočki in šampinjoni

V pomladni juhi z mesnimi cmočki, lahko uporabimo vso zelenjavo, ki je trenutno na voljo. Recept lahko spreminjamo, glede na sestavine, ki jih imamo trenutno pri roki. Osnovne sestavine:

  • 200 gramov telečjega mesa
  • 40 gramov masla
  • 60 gramov čebule
  • 80 gramov krompirja
  • 80 gramov stročjega fižola
  • 40 gramov korenja
  • 40 gramov bučk
  • 40 gramov šampinjonov
  • 40 gramov paradižnikovih pelatov
  • 8 dl goveje juhe
  • 1 jajce
  • 80 gramov belega kruha
  • limonin sok, peteršilj, majaron
  • sol in poper

Na maslu zarumenimo čebulo in postopoma dodajamo narezano zelenjavo, glede na čas kuhanja. Dodajamo krompir, korenje, stročji fižol, šampinjone, bučke in pelate. Vse skupaj zalijemo s hladno govejo juho brez maščobe, začinimo in pustimo, da rahlo vre.

Medtem pripravimo mesne cmočke. Kruh namočimo v goveji juhi in ga nato zmeljemo z mesom. Začinimo s soljo, poprom in majaronom. Dodamo jajce in oblikujemo cmočke, ki jih v juhi kuhamo deset minut. Preden juho serviramo, jo začinimo s soljo, poprom, limoninim sokom, ter posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Krompirjeva juha z ajdovo kašo

V Sloveniji poznamo preko 100 različnih receptov za domače, tradicionalne juhe. Največ receptov za juhe in enolončnice prihaja s Prekmurja, Prlekije in Ptujskega polja. V preteklosti so vsekakor prevladovale brezmesne in zelenjavne juhe, v današnjem času pa jih pogosto okrepimo z mesom. Na nekaterih območjih Slovenije juhe niso bile vsak dan na mizi, nadomestili pa so jih z raznimi drugimi enolončnicami, mineštrami in močniki.

Krompirjeva juha z ajdovo kašo je doma na Gorenjskem, potrebujemo pa naslednje sestavine:

  • 50 dag krompirja
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica majarona
  • 1 žlica peteršilja
  • olivno olje ali malo masti
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica ajdove moke
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica kisa
  • sol in poper
  • 5 dag ajdove kaše

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Damo da kuhat v slano vodo, skupaj s strtim česnom, majaronom, peteršiljem, in lovorom. Na olju ali masti prepražimo nasekljano čebulo, jo potresemo z moko in malo zarumenimo. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, malo pokuhamo in prilijemo h kuhanemu krompirju. Dodamo sol poper in malo okisamo.

Posebej skuhamo ajdovo kašo v slani vodi. Kuhani kaši odlijemo vodo in jo dodamo krompirjevi juhi. Preden juho postrežemo, dodamo še malo kisle smetane. 

Fižolova juha

Fižolova juha je priljubljena jed, ki jo lahko ponudimo tudi kot samostojno jed. V juho lahko zakuhamo domače rezance, testenine ali popečen kruhove rezine. Na Dolenjskem v fižolovo juho dodajo tudi kozarec domačega cvička. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 25 dag fižola
  • 10 dag prekajene slanine
  • 2 korenčka
  • košček zelene
  • 1 krompir
  • pol čebule
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj, vejica majarona
  • malo mete, lovorov list
  • 2 žlici jabolčnega kisa ali 1 dcl cvička
  • sol in poper

Fižol operemo in ga čez noč namočimo. V isti vodi ga naslednji dan kuhamo skupaj z lovorom in na kocke narezanim korenčkom. Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še na kocke narezan krompir, peteršilj, zeleno, majaron in meto.

Prekajeno slanino narežemo na drobne koščke in jo razpustimo. Na njej popražimo sesekljano čebulo, dodamo še sesekljan česen in nato vse skupaj stresemo v fižolovo juho. Juho nato še enkrat zavremo, dodamo sol, poper in kis, ali pa ji dodamo malo cvička. 

Glavne mesne jedi

Za kosilo običajno postrežemo tudi meso. Tukaj imamo izbiro resnično skoraj neskončno. Na voljo imamo goveje meso, svinjsko meso, perutnino, ribe in tako naprej. Tukaj bomo poskusili nekaj preprostih receptov, ki so najpogosteje na naših mizah.

Pohan piščanec 

Pohano ali ocvrto meso je še vedno med najbolj priljubljenimi, čeprav ni preveč dobro za naše zdravje. Za ocvrto piščančje meso, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 piščanec
  • moka
  • jajca
  • drobtine
  • 40 dag masti ali olja
  • sol

Piščanca razrežemo na 6 delov. Meso rahlo posolimo in ga povaljamo v moki, jajcih in drobtinah. V ponvi segrejemo mast ali olje, ter meso hrustljavo ocvremo. Manjši kosi mesa so ocvrti v približno 7 minutah, za večje kose potrebujemo več časa, saj je sicer meso ob kosteh še rdeče. Postrežemo z krompirjevo solato, ki jo začinimo z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. 

Recepti z zelenjavo

Seveda to ni trajalo dolgo, doma pridelana hrana je bila spet na mizah in počasi se je v obroke prikradla tudi zelenjava. Na vprašanje: Kaj za kosilo, si oglejte recept ali dva z zelenjavo! Pripravili smo vam tudi nekaj receptov za shujševalno dieto, recepte z mesom, recepte za vegetarijance in recepte za vse bolj priljubljeno lchf dieto! 

lchf recepti
LCHF PAKET PO UGODNI CENI! POGLEJ VEČ IN NAROČI!

Zdravi recepti z zeljem

Če ste trenutno na kakšni shujševalni dieti, si tole kosilo morate pogledati! Več o hujšanju si lahko preberete tudi v tem članku! Shujševalne diete z zeljem so splošno znane, toda ves obrok z zeljem? Zakaj pa ne? Poznamo tudi juhe, ki resnično topijo maščobne obloge na trebuhu!

Zelje spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore, kislo zelje pa vsebuje tudi probiotike. Več o probiotikih si lahko preberete na tej povezavi!

Zeljna juha s krompirjem

Polovico zeljne glave razrežemo na rezance. Na ( masti?) ali olivnem olju zarumenimo rezino narezane slanine in eno sesekljano čebulo, nato dodamo zelje. Vse dobro premešamo, prilijemo malo vroče vode in dušimo. Napol mehko zelje potresemo z žlico moke, malo popražimo in zalijemo z vodo. Ko zavre, dodamo juhi še na majhne kocke zrezan krompir in kuhamo do mehkega. (1)

Zeljna solata

Očiščeno zeljno glavo razrežemo na tanke rezance, jim dodamo še vroč, kuhan krompir, olje, kis, kumino in sesekljan peteršilj, posolimo, pomešamo in dober tek!

Sesekljana pečenka v zelju

Kuhane in odcejene zeljne liste naložimo na desko v obliko pravokotnika Pripravimo nadev iz zmletega mesa, ki mu dodamo jajce, dišave, sol in dobro premešamo. Na zeljni pravokotnik damo nadev, zvijemo v klobaso, prevežemo z vrvico in položimo v pekač, polijemo z ( vročo mastjo?) ali olivnim oljem, spečemo kot navadno pečenko.

Krompir

Krompir je zelo priljubljeno živilo, ki je v zgodovini mnoge družine reševal pred lakoto. Krompir je na voljo skozi celo leto, zato ga lahko poljubno uporabljamo v raznih receptih. 200 gramov pečenega krompirja vsebuje 200 kalorij, kalij, ki je pomemben za vzdrževanje normalnega krvnega pritiska in veliko C vitamina.

Krompir je tudi dober vir rastlinskih vlaknin, ki so potreben za dobro prebavo. V lupini krompirja najdemo flavonoide in druge varovalne učinkovine.

Krompir lahko pečemo in kuhamo, je odlična priloga ali glavna jed. Krompir je tudi primeren za zgoščevanje juh namesto moke. Skratka, krompir je še vedno priljubljena in okusna zelenjava.

Krompirjevi mafini

Krompir malo drugače! Tokrat bomo pripravili krompirjeve mafine z zelenjavo in gobami. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 krompirje
  • majhen brokoli
  • nekaj mladih čebulic
  • 100 gramov šampinjonov
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 žlice pirine moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 jajce
  • sol

Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na manjše kocke. Skuhamo ga v slanem kropu, ko je kuhan ga odcedimo in ohladimo. Ohlajen krompir zmešamo, tako da dobimo gladko maso.

Pretlačen krompir stresemo v večjo skledo, dodamo jajce, pecilni prašek in sol. Nato dodamo še pirino moko in zgnetemo gladko testo.

Nato pripravimo ostalo zelenjavo. Brokoli operemo, ga razdelimo na cvetke in poparimo v slani vodi.  Brokoli ohladimo, lahko s hladno vodo in ga odcedimo. Šampinjone očistimo in narežemo na tanjše rezine, čebulice očistimo in jih na drobno narežemo.

V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in najprej prepražimo šampinjone, nato pa dodamo še mlade čebulice. Na hitro še popražimo in nato vse skupaj damo v krompirjevo testo, ter dodamo še brokoli.

Vse skupaj premešamo in nato z maso napolnimo modelčke za mafine, največ do tretjine. Mafine postavimo v vročo pečico, pečemo 20 minut, pri 170 stopinjah C. Krompirjeve mafine postrežemo hladne, po vrhu jih okrasimo z kolobarčki mlade čebule.

Hrenov krompir

Krompir s hrenom lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu. Lepo se poda tudi k velikonočnim jedem, kot so kuhana šunka ali klobase. Za pripravo potrebujemo preproste krompirjeve jedi s hrenom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 8 krompirjev
  • 1 dl domačega jabolčnega kisa
  • 2 žlici naribanega hrena
  • bučno olje in sol

Krompir olupimo, operemo in narežemo. Skuhamo ga v slani vodi. Ko je kuhan ga odcedimo in pretlačimo. Še vročemu prilijemo ogret jabolčni kis, ki smo ga zmešali z bučnim olje in naribanim hrenom. Vse skupaj dobro premešamo in preložimo v plitvo skledo. Takoj ponudimo!

Čemaž

Čemaž je trajnica, ki v Sloveniji raste skoraj povsod. Zeleni listi zrastejo do 30 cm visoko. V zemlji ima čemaž čebulico, ki je podolgovata in ovita z belo, prozorno kožico. Iz vsake čebulice rasteta dva lista. Čemaž se razmnožuje s čebulicami in s črnimi semeni, ki jih raznašajo mravlje. Ima izrazit vonj po česnu, cveti maja in junija.

Najboljši čas za nabiranje čemaža je april in maj, za uporabo je najboljši sveže nabran. Za zimo si lahko pripravimo nasekljane liste, ki jih damo v mešanico olja in soli, ki jo lahko hranimo v zamrzovalniku. Iz čemaža pripravljamo razne okusne jedi, je pa tudi zelo zdravilno zelišče. Čemaž čisti kri in prebavila, uravnava krvni pritisk, uporabljamo ga za pomladno razstrupljanje jeter, za čiščenje ledvic in mehurja.

Čemaževa pita

Za slano čemaževo pito potrebujemo naslednje sestavine:

  • 30 dag moke
  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • 4 jajca
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1,5 dcl kisle smetane
  • 30 dag skute
  • 7 dag parmezana
  • 20 dag čemaža
  • muškatni orešček
  • sol

Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo dve žlici moke in olje. Pustimo da vse skupaj vzhaja. Medtem čemaž grobo nasekljamo. Moko posolimo in na sredini naredimo jamico za kvas. Zgnetemo testo, ga pokrijemo in pustimo da vzhaja.

Jajca razžvrkljamo, primešamo skuto, kislo smetano in nariban parmezan. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo še grobo nasekljan čemaž in vse skupaj dobro premešamo.

Testo razvaljamo in razporedimo v okrogel model, ki ga prekrijemo s peki papirjem. Ob straneh ga dvignemo za dva cm in počakamo, da vzhaja še deset minut. Nato na testo razporedimo nadev. Pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo 40 minut. 

Regrat

Regrat je zdravilno zelišče in tudi okusno živilo. Vsi seveda najbolj poznamo regratovo solato z jajci, zelo dobra pa je tudi regratova juha, regrat s piro in  razni napitki za imunski sistem, ki vsebujejo regrat. V regratu najdemo celo paleto zdravilnih učinkovin, najbolj pomemben je vitamin A, vitamin C, ter železo in kalcij. Regrat je tudi priljubljeno živilo za pomladno razstrupljanje jeter. Poleg mladih listov, lahko pri regratu uporabimo steblo in cvetove.

Regrat s piro

Regrat s piro je lahko samostojna jed, za katero potrebujemo naslednje sestavine:

Piro dobro operemo in jo prelijemo s hladno vodo. Namočeno pustimo stati čez noč in jo zjutraj precedimo, ter speremo s tekočo hladno vodo. Nato piro 25 minut kuhamo v vreli slani vodi. Ko je kuhana jo precedimo in ohladimo.

Čebulo in česen olupimo, ter ju drobno nasekljamo. Regrat dobro očistimo, operemo in odcedimo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem tri do štiri minute podušimo čebulo in česen. Dodamo na drobno nasekljane arašide, dobro premešamo in čez minuto dodamo odcejene regratove liste in kuhano piro. Še enkrat dobro premešamo, odstavimo z ognja in postrežemo še toplo.

Rižota z regratom

Za okusno in vitaminov polno pomladno rižoto, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 320 gramov riža
  • 120 gramov regratovih listov
  • 40 gramov čebule
  • 1 dcl belega vina
  • 0,3 dcl sladke smetane
  • 40 gramov masla
  • 40 gramov parmezana
  • 0,3 dcl olivnega olja
  • malo jušne osnove za zalivanje
  • sol in poper

Na olivnem olju bledo popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo riž in pražimo samo toliko časa, da ostekleni. Zalijemo z belim vinom in toliko časa mešamo, da vino popolnoma izhlapi. Nato dolijemo malo vrele jušne osnove ali goveje juhe in med stalnim mešanjem počasi kuhamo. Ko zmanjka tekočine, spet dolijemo malo juhe.

Po petih minutah kuhanja in neprestanega mešanja, rižoti dodamo na rezance narezane regratove liste in kuhamo še toliko časa, da riž zmehča. Dolijemo še sladko smetano, še malo prevremo in odstavimo z ognja. Šele nato dodamo maslo in nariban parmezan.

Regratova solata z lečo

Na pomlad je prva sveža solata prav gotovo regratova. Čeprav regrat vsi dobro poznamo, ga pripravljamo na različne načine. Najbolj običajni recept za regratovo solato je ta s toplim krompirjem in z jajci. Vendar pa lahko regrat pripravimo tudi drugače. Posebej dober je regrat, ki raste v peščeni zemlji ali v pesku. Takšen regrat je bolj rumen od travniškega. Za regratovo solato z lečo, potrebujemo:

Regrat dobro operemo, odcedimo in prerežemo čez pol. Posebej skuhamo krompir, ter lečo ali fižol v zrnju. Narezan regrat zabelimo s kisom, oljem in soljo. Dodamo topel, na liste narezan krompir in še toplo kuhano lečo ali fižol. Vse skupaj dobro premešamo in takoj postrežemo.

Rjavi riž

Riž izvira iz Azije in je najbolj zastopana žitarica po vsem svetu. Za velik del svetovne populacije je riž še vedno glavna hrana in brez njega verjetno ne bi preživeli. Rjavi riž je vse bolj priljubljen, saj je tudi veliko bolj hranljiv od belega riža.

V rjavem rižu najdemo magnezij, folno kislino, cink, vlaknine in beljakovine. Beljakovine v rižu so ene med najbolj prebavljivimi. Skratka, če se odločamo med belim ali rjavim rižem, se vsekakor odločimo za rjavi riž.

Enolončnica z rjavim rižem, sirotko, jabolki in ingverjem

Tale enolončnica že v naslovu oglašuje, da je to zdrava in krepka jed. Zakaj se ne bi malo poigrali in pripravili čisto posebno jed na žlico. Za to čudovito in zdravo enolončnico, potrebujemo naslednje sestavine:

V večjem loncu raztopimo žlico masla, dodamo skodelico rjavega riža in žlico na drobne koščke narezanega ingverja. Vse skupaj nekaj časa mešamo in nato prilijemo 1 liter sirotke. Nekoliko zmanjšamo ogenj in ko zavre, dodamo tri naribana jabolka. Naribamo še dva korenčka in ju dodamo juhi.

Če je jed pregosta, dolijemo še malo sirotke ali vode, ter kuhamo toliko časa, da je riž kuhan. Če želimo, juho še dodatno zabelimo z maslom, ali pa dodamo dve žlici medu. Ko je juha kuhana, naj nekaj časa počiva, da dobi rižoti podobno gostoto.

Sirotka je primerna tudi za kuhanje, vendar to premalo poznamo. Ta enolončnica bi lahko spominjala na mlečni riž, vendar je vseeno bolj podobna rižoti. Če želimo lahko dodamo tudi žličko kurkume in jed naredimo še bolj živahno.

Leča

leča
RDEČA LEČA IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! SUPER CENA!

Fižol, bob in leča so stročnice, ki so imajo v slovenski kulinariki velik pomen. Leča je bila najbolj razširjena v Prekmurju, na Gorenjskem in na Koroškem. Najpogosteje so jo ponudili kot prikuho ali so jo zakuhali v gosto juho. Leča je tudi zelo okusna s prsnimi ali suhimi svinjskimi rebrci, pripravimo pa jo lahko tudi kot solato, ki nekoliko spominja na fižolovo solato.

V preteklosti je bila leča jed revnejših slojev, kasneje pa so jo pripravljali tudi v bogatih meščanskih hišah. Leča je manj kalorična kor fižol in žal so jo slovenski kmetje nehali množično gojiti.

Poznamo različne sorte leče, določamo in označujemo jih po barvah. Vse sorte imajo ploščato okroglo obliko. Najbolj poznana je zelena leča, ki vsebuje tudi veliko beljakovin. Poleg zelene leče, je tudi pri nas , najbolj priljubljena rdeča leča.

Leča v solati

Leča v solati je jed, ki nekoliko spominja na fižol v solati. Za pripravo potrebujemo:

Lečo operemo in za kratek čas namočimo. Damo jo kuhat v slan krop, kamor dodamo timijan, lovorov listi in strok česna. Lečo počasi kuhamo in pazimo, da je ne razkuhamo, zato jo vmes poskusimo.

Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo, ter jo zabelimo z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. Dodamo še dva stroka sesekljanega česna, sol in poper, ter vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Lchf kosilo – manj ogljikovih hidratov in več maščob!

Lchf prehrana je vse bolj cenjena v zadnjem času in se je poslužuje vse več ljudi. Pri tem načinu prehranjevanja uživamo manj ogljikovih hidratov in nekoliko več maščob. Za lchf kosilo lahko brskamo med mnogimi priljubljenimi recepti, nekaj si jih lahko ogledate na tej povezavi: Lchf recepti!

Bučke z dimljenim lososom

kosilo na hitro in poceni
PRI RECEPTU UPORABITE EKSTRA DEVIŠKO KOKOSOVO MAŠČOBO! PREVERI SUPER CENO!

Za pripravo čudovitega recepta za lchf kosilo, potrebujemo naslednje sestavine: 

  • 1 veliko bučko
  • 50 gramov dimljenega lososa
  • 50 gramov kremnega sirnega namaza
  • 1 žlička sveže naribanega hrena
  • 100 ml sladke smetane
  • kokosovo maščobo
  • sok ene limone
  • koper in sol
  • malo svežega drobnjaka

Veliko bučko po sredini razrežemo na tanke rezine in jih v ponvi popečemo. Bučke nato posolimo in počakamo, da se ohladijo. Pripravimo kremni namaz, tako da v sirni namaz dodamo nekaj kapljic limoninega soka, stepeno sladko smetano in sveže nariban hren. Tako pripravljen namaz damo na rezine bučk, dodamo koščke lososa in bučko zvijemo v zavitek. na vrh potresemo koper in sveže narezan drobnjak.

Bučke z lososom so lahko lchf predjed ali glavni obrok. Bučne zavitek  vedno postrežemo hladne, namesto lososa lahko dodamo kakšno drugo meso. Dodamo lahko tudi gobe, šampinjone ali jurčke, ki jim dodamo malo česna. Ta recept je seveda primeren tudi za vse druge, ki jih muči vprašanje kaj za kosilo.

Ideje za kosilo s testeninami

Pri hujšanju se nam ni potrebno popolnoma odpovedati testeninam! Na tržišču so tudi testenine brez ogljikovih hidratov, ki jih v receptih uporabimo kot običajne testenine.

testenine brez ogljikovih hidratov
TESTENINE BREZ OGLJIKOVIH HIDRATOV! NAROČI PO UGODNI CENI!

Testenine s tunino

Za pripravo testenin s tunino, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov testenin brez ogljikovih hidratov
  • 1 majhna čebula in malo soli
  • 1 žlička olivnega olja, majhen šopek sveže bazilike
  • 200 gramov pretlačenega paradižnika s koščki
  • 100 gramov tunine iz pločevinke ( brez olja )
  • 1 žlička svežega sira
  • ostra paprika v prahu, žlička kaper in poper

Testenine brez ogljikovih hidratov stresemo v 400 ml slanega kropa in skuhamo po navodilih proizvajalca. Čebulo olupimo, drobno narežemo in jo popražimo na vročem olju. Dodamo pretlačen paradižnik in kratek čas kuhamo na majhnem ognju.

Tunino raztrgamo z vilicami in dodamo k paradižniku. Omako še nekaj časa kuhamo na šibkem ognju, nato primešamo sveži sir in močno začinimo s ostro papriko, soljo, poprom in kaprami. Baziliko operemo, posušimo in grobo nasekljamo. Testenine prelijemo z omako in potresemo s svežo baziliko. Testenine na podoben način so pogosto rešitev pri zadregi kaj za kosilo.

Ta recept nam bo vzel 20 minut časa, porcija pa vsebuje  naslednje učinkovine:

  • 547 kalorij
  • 15 gramov beljakovin
  • 8 gramov maščobe
  • 102 grama ogljikovih hidratov ( če uporabimo navadne testenine)
  • 7 gramov vlaknin

Zapečene testenine

Pri večnem vprašanju kaj za kosilo ali za večerjo, so testenine vedno dobra izbira. Pripravljene so hitro in večina ljudi jih ima rada. Za zapečene makarone, ali kakšne druge testenine, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3oo gramov dolgih makaronov
  • pol litra mleka
  • 90 gramov tanko narezanega pršuta 
  • pol bele čebule
  • 2 žlici olivnega olja
  • 50 gramov moke
  • 1 jajce
  • 2 veliki žlici naribanega parmezana
  • sol in poper

Čebulo drobno narežemo. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo čebulo. Nato ponev odstavimo z ognja, vmešamo vso moko in premešamo. Postopoma prilivamo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Vse skupaj malo posolimo in popramo.

Omako še nekaj časa pogrevamo, da se zgosti. Ko kakšno minuto vre, ponev odstavimo in v omako vmešamo na koščke narezan pršut, polovico nastrganega sira in jajce. Makarone skuhamo al dente, jih odcedimo in stresemo na pripravljeno omako. Vse skupaj dobro premešamo in pretresemo v namaščen in pomokan model. Površino poravnamo in po vrhu potresemo preostali sir. Prelijemo z nekaj žlicami olivnega olja in za nekaj minut postavimo v vročo pečico, da se jed zapeče.

Še nekaj idej kaj za kosilo: