Futr.si

Kaj za kosilo – pripravite zelje in odložite kilograme!

kaj za kosiloV Ljubljani je leta 1955 Zveza zadružnic Slovenije izdala knjigo Več zelenjave, več zdravja. Knjigo so napisali znani strokovnjaki na področju zdravja, gospodinjstva in poznavanja vrtnarstva. Ugotovili so namreč, da  v nekaterih predelih Slovenije otroci še vedno zbolevajo za rahitisom in da so zelo dovzetni za vsa obolenja, ker uživajo preveč močnatih in mastnih jedi, ter premalo zelenjave. Torej kaj za kosilo?

 

Odrasli so zaradi takšne hrane predebeli in bolehni. Gospe zadružnice so sklenile, da je potrebno gospodinje v mestu in na vasi naučiti, kako naj hranijo svojo družino, da delovna zmožnost ne bo preveč padala, obenem pa so jih okarale, da imajo premalo urejene vrtove.

 

Tako je nastal priročnik, ki je vseboval nasvete o zdravi prehrani,  nasvete kako urediti vrt in kaj na njem pridelati, na koncu pa še nekaj receptov za enolončnice, za pomoč gospodinjam, kadar imajo na hrani veliko ljudi, kot so žetev in podobno. Poglejmo, kaj so kuhale gospodinje v davnem letu 1955!

 

Več zelenjave – več zdravja? Ali je bila zelenjava vedno cenjena?

 

Vzgojeni smo bili v zavedanju, da moramo za uravnoteženo prehrano uživati sadje in zelenjavo. Vendar sadje in zelenjava pri Slovencih nista bila vedno tako čislana kot danes.

 

Po  velikem pomanjkanju so se odprle trgovine, v mestih tudi večji marketi in gospodinje so hrano raje kupile tam, kot pa jo pridelale doma.kosilo za vsak dan

 

Seveda to ni trajalo dolgo, doma pridelana hrana je bila spet na mizah in počasi se je v obroke prikradla tudi zelenjava. Na vprašanje: Kaj za kosilo, si oglejte recept ali dva z zelenjavo! Pa dober tek!

 

Priporočamo tudi: Zdravi recepti z zelenjavo!

 

HUJŠATE? ZELJNA JUHA – ZELJNA SOLATA – SESEKLJANA PEČENKA V ZELJU?OBROK SAMO ZA VAS!

 

Če ste trenutno na kakšni shujševalni dieti, si tole kosilo morate pogledati! Več o hujšanju si lahko preberete tudi v tem članku! Shujševalne diete z zeljem so splošno znane, toda ves obrok z zeljem? Zakaj pa ne?

 

Zelje spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore, kislo zelje pa vsebuje tudi probiotike. Več o probiotikih si lahko preberete v tem članku! 

 

 

Zeljna juha s krompirjem:

Polovico zeljne glave razrežemo na rezance. Na ( masti?) ali olivnem olju zarumenimo rezino narezane slanine in eno sesekljano čebulo, nato dodamo zelje.

 

Vse dobro premešamo, prilijemo malo vroče vode in dušimo. Napol mehko zelje potresemo z žlico moke, malo popražimo in zalijemo z vodo. Ko zavre, dodamo juhi še na majhne kocke zrezan krompir in kuhamo do mehkega.

 

želijo juho

Kaj za kosilo? Odlična zeljna juha! Hujšajte z juhami!

Zeljna solata: 

Očiščeno zeljno glavo razrežemo na tanke rezance, jim dodamo še vroč, kuhan krompir, olje, kis, kumino in sesekljan peteršilj, posolimo, pomešamo in dober tek! 

 

 

 

Sesekljana pečenka v zelju:

 

recepti za kosilo na žlico

Kaj za kosilo? Zeljna pečenka? Čudovita glavna jed! debelosti!

Kuhane in odcejene zeljne liste naložimo na desko v obliko pravokotnika.

 

Pripravimo nadev iz zmletega mesa, ki mu dodamo jajce, dišave, sol in dobro premešamo.

 

 

Na zeljni pravokotnik damo nadev, zvijemo v klobaso, prevežemo z vrvico in položimo v pekač, polijemo z ( vročo mastjo?) ali olivnim oljem, spečemo kot navadno pečenko.