Jabolčni kis in med skupaj? Zakaj pa ne! Hujšanje z jabolčnim kisom in medom so poznali že naši predniki, vsi pa veste, da je med že pregovorno zdrav. O medu je veliko napisanega, vsi poznate njegove zdravilne lastnosti in ugodne učinke na telo, nekaj manj informacij pa je o jabolčnem kisu.

Seveda govorimo o naravno pridelanem jabolčnem kisu. V današnjem času ga redko katera gospodinja še naredi sama doma, seveda pa se še najde kdo, ki po starih, preverjenih receptih naredi svoj domači kis.

IMG_0011

Iz jabolk seveda lahko naredimo še mnogo več! POGLEJTE!

Več o jabolčnem kisu lahko preberete v tem članku!

Jabolčni kis je okusen, uporabljamo ga predvsem za solate, zelo pomemben pa je tudi pri raznih shujševalnih dietah. Hujšanje z jabolčnim kisom in medom je preprosto in predvsem naravno in varno za vaše telo.

Preden se lotite te stare, preizkušene metode hujšanja, si priskrbite recepte in si kis pripravite sami. V dirki s časom mogoče ne boste uspeli narediti svoj domači kis in ga boste kupili. Pri tem bodite izredno pozorni, da boste resnično kupili naraven kis, brez kakšnih kemičnih dodatkov.

Poznate zdravilne  učinke jabolčnega kisa?

Uporabo jabolčnega kisa pri kuhi verjetno vsi poznate, hujšanje z jabolčnim kisom in medom pa je manj poznana metoda hujšanja. Preden se je lotite, se poučite, kakšne zdravilne lastnosti ima jabolčni kis;

hujšanje z jabolčnim kisom in medom

Hujšanje z jabolčnim kisom in medom vir: novice.najdi si

    • pomaga zniževati krvni pritisk
    • pomaga v boju proti artritisu in osteoporozi
    • znižuje holesterol
    • izboljšuje prebavo
    • jabolčni kis pospešuje presnovo
    • preprečuje nalaganje toksinov in maščob v našem telesu in pretvarja hranljive snovi v energijo
    • pomaga v boju proti celulitu
    • z jabolčnim kisom uspešno čistimo kri
    • preprečuje razvoj slabih bakterij v telesu
    • krepi imunski sistem
    • pomaga odpravljati aknasto kožo
    • razgrajuje minerale, proteine in maščobe v krvi in prebavnem traktu
    • ščiti srce in ožilje
    • spodbuja izločanje želodčne kisline in pomirja želodec
    • ugodno vpliva na delovanje jeter, vranice žolča in ledvic
    • zaradi dezinfekcijskega in antibakterijskega delovanja ščiti črevesno floro pred toksičnimi bakterijami
    • zaradi vsebnosti kalija je pomemben za rast in delitev celic, ter za mišično in živčno aktivnost
    • pomaga pri infekcijah dihalnih poti, pri vnetju grla, kašlju in hripavosti
    • v starih  časih so z jabolčnim kisom zdravili rane, opekline in mozoljavost, saj spodbuja celično obnavljanje kože in vezivnega tkiva

Zakaj je jabolčni kis tako zdravilen?

Iz starih sort jabolk, posebej lesnike, so pijačo izdelovali že pred antiko. Izdelovali so alkoholno  pijačo iz lesnike in medu divjih čebel, v srednjem veku pa je imel fermentiran sok lesnike podobno vlogo v kuhinji, kot danes limona ali kis.

hujšanje z jabolčnim kisom in mdeom

Verjetno so že takrat vedeli, da jabolčni kis zdravilno vpliva na telo, čeprav niso vedeli katere sestavine v njem so zdravilne.

Danes pa to precej dobro vemo, in po zaslugi znanstvenikov, ki so to ugotovili, lahko to s pridom uporabljamo;

  • jabolčni kis je bogat z vitamini C, E, A, B1, B2, B6 proti provitamina A (betakaroten)
  • vsebuje minerale, posebej fosfor, flor, kalcij, magnezij, natrij in železo
  • vsebuje kar 13 esencialnih aminokislin in encime
  • vsebuje bioflavonoide
  • prisotna je ocetna kislina, propionska in mlečna kislina
  • vsebuje aminokisline in jabolčni pektin

Kako uporabljamo jabolčni kis za hujšanje?

Preizkušen in zdrav način je predvsem zmerno uživanje jabolčnega kisa. Hujšanje z jabolčnim kisom in medom je preprosto in zdravo, z naravnimi kislinami, ki jih vsebuje, pomaga topiti maščobe v telesu in odplakne vse strupe in neprebavljeno hrano iz vašega črevesja.

Najlažje hujšanje z jabolčnim kisom in medom je tudi preprosto;

Pred zajtrkom zmešajte dve žlički jabolčnega kisa in žličko medu v kozarec vode in spijte.

Naredite svoj jabolčni kis

Lesnika je prednica gojenih sort jabolk in je najboljša za pripravo jabolčnega kisa, njen okus je kisel in trpek, vendar čudovite arome in vonja. Surovih ponavadi ne uživamo, so pa čudovite predelane v kis.

Priprava lesnikovega kisa:

Zrele lesnike operemo in jim potrgamo peclje, jabolka zmeljemo, za manjšo količino lahko uporabite domači multipraktik.

hujšanje z jabolčnim kisom in medom

Lesnika je čudovita za domači kis!

Zmleto maso damo v velik steklen kozarec, čisto narahlo zapremo in postavimo na toplo mesto.

Čez tri tedne iztisnemo sok in ga prelijemo v steklenice, kjer bo sok čez nekaj časa dozorel v močan kis s čudovito aromo, ki ga lahko uspešno uporabimo za hujšanje z jabolčnim kisom in medom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *